Vaalikoneen vastauksissa vastikkeetonta perustuloa kannattavat vihreät ja isoin osa vasemmistosta – enemmistöä ajatus ei innosta

Enemmistö Vantaan Sanomien vaalikoneeseen vastanneista kansanedustajaehdokkaista on sitä mieltä, että Suomessa ei tule toteuttaa vastikkeettomaan perustuloon perustuvaa sosiaaliturvauudistusta.

Vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaista 54 prosenttia on tällä kannalla. Noin 40 prosenttia vastanneista puolestaan kannattaa vastikkeetonta perustuloa. Reilut 5,6 prosenttia ei ota väitteeseen kantaa.

Väitteestä eri mieltä oleva Liike Nytin ehdokas Nina Nummela toteaa, että sosiaalietujen tulisi olla jossain määrin vastikkeellisia.

– Työn vastaanottamisen tulee olla nykyistä kannattavampaa ja byrokratiaa tulee purkaa, hän toteaa.

Kokoomuksen Jukka T. Salminen on väitteen kanssa täysin eri mieltä.

– Perustulon tulisi olla vastikkeellinen, hän toteaa ytimekkäästi.

Saman puolueen Carita Orlando toteaa, että vastikkeeton perustulo edistää nuorten syrjäytymistä.

– Jokaisen työkykyisen on osallistuttava hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen.

Samaa mieltä on perussuomalaisten Mika Niikko

– Jokaisen pitää osallistua yhteiskunnan rakentamiseen, mikäli terveys ja ikä siihen antavat mahdollisuuden. Erityisesti nuoria ei pidä opettaa siihen, että kaikki mulle ilman omaa panostusta.

Jouko Jääskeläinen kertoo kristillisdemokraattien esittämästä kannustavan perustulon mallista, joka Jääskeläisen mukaan turvaa sen, että jokaisesta uudesta ansaitusta eurosta jää riittävästi työn tekijälle.

– Kokonaistulo kasvaa silloinkin, kun tuet pienenevät. Näin puretaan ja estetään kannustinloukkuja, hän perustelee.

Perustuloa kannattavat kaikki vaalikoneeseen vastanneet vihreiden ehdokkaat.

– Sosiaaliturva on nytkin vastikkeetonta. Työttömyyskorvausta haettaessa pitää erikseen todistaa, ettei todellakaan tee mitään. Järjestelmämme on byrokraattinen ja lannistava. Kannatan perustuloa, joka kannustaa tekemään pieniäkin töitä ja vähentää byrokratiaa, Pekka Rautio (vihr.) perustelee.

Vasemmiston Anu Järveläinen toteaa, että aiemmin toteutettu perustulokokeilu lisäsi ihmisten hyvinvointia ja onnellisuutta.

– Perustulo voisi vähentää toimeentuloon liittyvä byrokratiaa, ja säästää virkamieshallinnon työvuosia.

Näin vastattiin:

Vantaan Sanomien vaalikoneessa Uudenmaan vaalipiirissä ehdolla olevat kansanedustajaehdokkaat ottivat kantaa väittämään Suomessa on toteutettava vastikkeettomaan perustuloon perustuva sosiaaliturvauudistus

Väittämän kanssa eri mieltä oli 93,6 prosenttia kokoomuksen ehdokkaista, 76 prosenttia kristillisistä, 71,4 prosenttia sinisistä, 81,5 prosenttia demareista ja 75,9 prosenttia perussuomalaisista, 72 prosenttia RKP:n ehdokkaista ja 57,2 prosenttia keskustan ehdokkaista.

Vastikkeettomaan perustuloon perustuvaa sosiaaliturvauudistusta kannattivat etenkin vihreät, joista kaikki vaalikoneeseen vastaajat (100 prosenttia) olivat väitteen kanssa samaa mieltä.

Myös enemmistö vasemmiston ehdokkaista, 86 prosenttia, kannatti uudistusta.

Lisää aiheesta

Mainos: Business Vantaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut