Robottibussi pannaan kovaan testiin Vantaalla – "Haluan huonoimmat mahdolliset olosuhteet"

TULEVAISUUS Vantaata kiinnostaa kuskittoman bussin käyttö julkisen liikenteen täydentäjänä.

Koeajelu Gacha-robottibussilla kiinnosti isoa joukkoa mediaa ja muita sidosryhmiä viime viikolla. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Suomalaisen Sensible4-yhtiön sekä japanilaisen sisustus- ja lifestyle-ketjun yhteistyössä kehittämän ”joka sään” robottibussin pilottiajot alkavat huhtikuussa Espoossa. Sen jälkeen myös Vantaan, Helsingin ja Hämeenlinnan kaupunkikuvassa näkyy sähköbussi ilman kuljettajaa.

Tarkkoja aikatauluja siitä, missä järjestyksessä pilottiajot tehdään, ei ole vielä tiedossa, mutta Vantaa toivoo aivan vuoden loppua. Testipaikkana on Kivistö, jossa viime keväänä koeajettiin Sensible4:n robottiautoa.

– Haluan huonoimmat mahdolliset olosuhteet, naurahtaa läntisen Vantaan projektijohtaja Gilbert Koskela

Kesäolosuhteet eivät kerro sitä, miten Gachaksi nimetty bussi pärjää kurjissa sääoloissa, kuten loskassa. Siksi se pitää saada kulkemaan vaativissa säätilanteissa ja osoittamaan, että väite maailman ensimmäisestä säällä kuin säällä kulkevasta robottibussista pitää paikkansa.

Ilman kuljettajaa kulkevien bussien ongelmana on ollut, että niiden kulku voi tyssätä jopa kevyeen tihkusateeseen. Gachaa on kehittelyvaiheessa testattu useita kertoja vaikeissa sääoloissa Lapissa.

Koskela lisää, että koeajoa pitää olla vähintään kuukausi.

Japanilaisista leluautomaateista ostettavista lelukoteloista nimensä saanut Gacha saattaa muutaman vuoden päästä rullailla muun joukkoliikenteen täydentäjänä Vantaalla. Koskela maalailee tulevaisuudenkuvan siitä, miten syrjempänä asuvat kaupunkilaiset saavat sen avulla nykyistä paljon parempia joukkoliikennepalveluja.

Parannusta tuo esimerkiksi se, että yksi kuljettaja pystyy valvomaan useampia robottibusseja ja vuorovälejä voidaan lyhentää merkittävästi. Palvelutason nousu houkuttelee ihmisiä joukkoliikenteen käyttäjiksi ja saastuttava yksityisautoilu sekä ruuhkat vähenevät.

– Voidaan luopua ainakin siitä toisesta autosta, Koskela uskoo.

Hän kertoo, että esimerkiksi Hollannin Rotterdamissa robottibussi on käytössä metron ja bisnespuiston välillä.

Paljon pitää vielä kehittää ja suunnitella. Robottibussit asettavat esimerkiksi vaatimuksia kaupungille ja Väylävirastolle, sillä bussi tarvitsee tietoa muun muassa katutöistä, joista tiedon pitää kulkea nopeasti.

Suomalais-japanilaisella yhteistyöllä kehitetty Gacha-bussi esiteltiin yleisön edessä viime viikolla Helsingissä. Sensible4-yhtiöetsii nyt uusia kumppaneita sekä ”edelläkävijäkaupunkeja” yhteistyöhön. Ensi vuodeksi on suunniteltu ensimmäinen kaupallinen kokeilu valikoiduissa Euroopan kaupungeissa ja mahdollisesti muuallakin. Vuonna 2021 on suunnitelmissa aloittaa Mujin edustajan mukaan leivänpaahdinta muistuttavan Gacha-bussien teollinen tuotanto.

Gacha-bussi

Autonomisen ajamisen sensorit: lidarit, tutkat, 360-kamera, korkean tarkkuuden gps, inertiayksikkö ja ohjaus yli 4GLTE/5G.

Suurin nopeus: 40km/h autonomisesti ajettaessa.

Voimansiirto: 4WD sähkö.

Kantama: 100+ km.

Optio nopeaan lataukseen langattomasti.

Mitat: pituus 4,5 m, leveys 2,4 m ja korkeus 2,8 m.

10 istumapaikkaa ja 6 seisomapaikkaa.

Esteetön kulku bussiin.

Bussia ympäröivät led-näytöt, joissa opasteet ja ajovalot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 8. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 9. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 10. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 11. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 12. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 13. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 14. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 15. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 8. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.