Kaupunki lakkauttaa yksityisten päiväkotiyritysten avustuksen – "On alunperin ollut houkutuselementti"

VARHAISKASVATUS Starttiraha loppuu ensi vuoden alusta.

Yksityisille päiväkotiyrityksille maksettu starttiraha on tarkoitettu ennen kaikkea päiväkodin perustamiskuluihin kuten kalusteiden hankintaan. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Vantaa lakkauttaa ensi vuoden alusta alkaen varhaiskasvatuksen starttiraha-avustuksen. Kyseessä on avustus, jota on vuodesta 2013 lähtien maksettu yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan merkittävä syy avustuksen lakkauttamiseen on se, että yksityisen päivähoidon osuus lähenee Vantaalla asetettua tavoitetta. Tammikuussa yksityisessä päivähoidossa olevien lasten osuus oli 16,2 prosenttia.

– Koitamme nyt hillitä uusien yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden perustamista Vantaalle. Poliittinen linjaus on, että Vantaalla yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten osuus saa olla enintään 18 prosenttia. Loput varhaiskasvatuspaikoista tulee olla kunnallisia, hän kertoo.

Askola-Vehviläisen mukaan toinen tärkeä syy starttirahan lakkauttamiseen on vuonna 2014 Vantaalla käyttöönotettu palveluseteli.

– Palveluseteli on merkittävämpi tuki, sillä sitä maksetaan yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille kuukausittain jopa 817 euroa per kokoaikainen yli 3-vuotiaan varhaiskasvatuspaikka, hän kertoo.

Starttiraha-avustus sen sijaan on ollut kertaluontoinen korvaus ja se on tarkoitettu ennen kaikkea päiväkodin perustamiskuluihin kuten sänkyihin ja muihin kalusteisiin.

Askola-Vehviläinen myöntää, että starttiraha on alunperin ollut houkutuselementti yksityisille yrityksille. Vuoden 2017 loppuun asti starttirahaa maksettiin yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille enintään 2 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatus. Viime vuoden alusta lähtien summa on ollut enintään 1 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatuspaikka.

Avustuksen saamisen ehtona on ollut, että yritystoiminnan tulee jatkua kaksi vuotta avustuksen myöntämisen jälkeen, muussa tapauksessa avustus peritään takaisin.

– Vain yksi starttirahaa saanut ryhmäperhepäiväkoti on lopettanut, mutta sekin ehti toimia vuosia.

Askola-Vehviläinen huomauttaa, että kaikki halukkaat eivät ole vuosien aikana saaneet starttirahaa, koska avustus on budjettisidonnainen. Jos varhaiskasvatuksen vuoden määrärahat on käytetty, ei avustusta ole herunut. Tästä huolimatta Vantaalle on syntynyt uusia yksityisiä päiväkoteja.

– Olemme nähneet, että päiväkodin perustaminen on siis mahdollista myös ilman starttirahaa.

Yli tuhat uutta paikkaa

Vantaan kaupunki lakkauttaa yksityisille varhaiskasvatuspalveluiden tuottajille maksetun starttiraha-avustuksen ensi vuoden alusta. Opetuslautakunta päätti asiasta viime viikolla.

Starttirahaa on maksettu Vantaalla maaliskuusta 2013 lähtien. Vuoden 2017 asti avustus oli enintään 2 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatuspaikka. Vuoden 2018 alusta starttiraha on ollut enintään 1 000 euroa per kokoaikainen paikka.

Vuonna 2013 yksityisen varhaiskasvatuksen osuus oli Vantaalla 8,9 prosenttia. Tammikuussa luku oli 16,2 prosenttia.

Avustuksia on tähän mennessä maksettu yhteensä 1,9 miljoonaa euroa.

Avustusta on myönnetty kaikkiaan 14 päiväkodin tai ryhmäperhepäiväkodin käynnistämiseen. Uusia päivähoitopaikkoja on perustettu 1 177.

Pääkaupunkiseudun kunnissa on erilaisia käytäntöjä. Esimerkiksi Espoossa starttirahaa maksetaan enintään 3 000 euroa per kokoaikainen varhaiskasvatuspaikka, mutta Espoossa ei ole käytössä palveluseteliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi poimi Vantaan viikonvaihdeliikenteestä rattijuoppoja
 2. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 3. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 8. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 9. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vainio 30.5.
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 14. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 15. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.