Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se varmistui: Aktiivimalli kuritti eniten iäkkäitä – työttömyysmenoissa historiallinen käänne

Työttömyysturvan menoissa tapahtui viime vuonna merkittävä käänne: Kela maksoi ensimmäistä kertaa työttömän perusturvaa enemmän kuin työttömyyskassat maksoivat ansioturvaa.

Perusturvan menot olivat vuoden aikana lähes kaksi prosenttia ansioturvan menoja suuremmat. Vielä vuonna 2010 ansioturvaa maksettiin yli kaksi kertaa enemmän kuin perusturvaa.

Työttömyyskassat maksoivat ansioturvaa viime vuonna 1,9 miljardia euroa. Edellisen kerran menot alittivat 2 miljardin rajan vuonna 2008.

– Menot laskivat kolmatta vuotta peräkkäin, ja kolmen viime vuoden aikana menot ovat pienentyneet yli miljardilla eurolla. Vuoteen 2017 verrattuna ansioturvan menot vähenivät noin viidenneksellä, sanoo Kelan tilastoryhmän suunnittelija Sami Tuori

Myös työttömän perusturvan menot ovat viime vuosina laskeneet, vaikkakin selvästi ansioturvan menoja vähemmän. Siitä huolimatta perusturvaa maksettiin vuonna 2018 edelleen yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2008.

– Myönteinen talouskehitys on vähentänyt työttömyyttä, ja se näkyy ensin ansioturvan menoissa. Perusturvassa vaikutus näkyy viiveellä, sanoo Kelan tutkija Viveka Tschamurov

Aktiivimalli alensi työttömyysetuuden määrää noin joka kolmannelta ansiopäivärahan saajalta ja 40 prosentilta Kelan työttömyysetuuden saajista.

Aktiivimalli alensi erityisesti ikääntyneiden työttömyysetuutta. Alennetun etuuden saajien osuus oli sitä suurempi, mitä vanhemmasta ikäryhmästä on kyse.

Aktiivimalli alentaa työttömän etuutta, jos ei täytä määriteltyjä aktiivisuusedellytyksiä kolmen kuukauden tarkastelujaksona.