Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tämä laji on opettanut minulle paljon yhteistyöstä" – Trio Areenalla onnistuttiin ja opittiin joukkueena

Lajiin kuuluu glitteriä, mahtipontista musiikkia, upeita pukuja, vahvoja meikkejä ja saumatonta yhteispeliä. Muodostelmaluistelussa ei kuitenkaan ole kyse vain siitä, miltä suoritus näyttää. Kyse on myös siitä, mitä tapahtuu kisaajan mielessä.

Mielen liikkeistä, isoista tunteista on kokemusta jokaisella muodostelmaluistelijalla. Myös heillä, jotka kilpailivat Trio Areenalla Tikkurilassa kuluvana viikonloppuna.

Kansallisten sarjojen loppukilpailuissa oli mukana myös 15-vuotias Rosa Virta Virta luistelee Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden kansalliset juniorit -sarjan Hot Steps -joukkueessa.

– Tämä laji on opettanut minulle paljon yhteistyöstä ja siitä, miten joukkueena toimitaan, pohtii oman joukkueensa suoritukseen valmistautuva Virta.

Vieressä kisasuorituksensa jälkeen palautuu 12- vuotias Sofia Ketola Myös hän näkee lajin antaneen paljon.

– Harjoitellessa kasvaa kärsivällisyys. Muodostelmaluistelussa oppii tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Myös sellaisten, joiden kanssa ei välttämättä muuten olisi ihan paras kaveri, sanoo Ketola, joka on oman minorit-sarjassa kisaavan Sunny Steps -joukkueensa kapteeni.

Itsevarmoilta tytöiltä uskaltaa kysyä myös hankalia kysymyksiä. Mitä tapahtuu silloin, kun joku joukkueen jäsenistä kaatuu ja pilaa joukkueen suorituksen?

– Ei kukaan yksilö pilaa joukkueen suoritusta. Tässä onnistutaan ja epäonnistutaan joukkueena. Tämä on joukkuelaji, vastaa ennen tyttöjä napakasti Rosa Virran äiti Annariitta Virta

Trio Areenalla järjestettyjen kansallisten sarjojen loppukilpailujen johtajana toimiva Annariitta Virta lisää, että kisoissa kaatuu aina joku. Kaatuminen on koko joukkueen virhe, vaikka tietenkin harmittaa kaatujaa.

Suomi on muodostelmaluistelun huippumaa. Kansallinen sarja ovat Suomen toiseksi kovin. Yläpuolella on vain SM-sarja. Kansallisessa sarjassakaan ei kyse ole kevyestä harrastelusta, korostavat Annariitta Virta ja Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden toiminnanjohtaja Heli Backman

– Panostaminen ja sitoutuminen tässä lajissa onpoikkeuksellista myös kansallisessa sarjassa. Lomalle ei lähdetä edes viikoksi luistelukauden aikaan. Kevyttä se ei ole, kertoo tyttärensä muodostelmaluistelu-uraa seurannut Virta.

Virpi Savolainen ja taitoluistelua harrastava tytär Alisapoikkesivat seuraamaan muodostelmaluistelua. Savolainen kannustaa kaikkia arvostamaan oman suorituksensa arvioitavaksi asettavia urheilijanuoria. Kuva: Tiina Örn

Trio Areenan katsomossa kilpailusuorituksia Alisa-tyttärensä kanssa ihailleella naantalilaisella Virpi Savolaisella on tärkeä viesti kaikille nuorten urheilua seuraaville.

– Katsokaa, miten rohkeita urheilevia nuoria! He menevät tuonne arvioitaviksi ja arvosteltaviksi. Ei sellaisen suorituksen jälkeen koulun pikkuesitelmien pito tunnu miltään, toteaa itsekin muodostelmaluistelua harrastanut Savolainen.

Savolainen toivoo, että muodostelmaluisteluun tutustuttaisiin laajemmin. Nähtäisiin lajin upeus ja suomalaisten muodostelmaluistelijoiden korkeatasoisuus. Hän muistuttaa Suomessa olevan peräti kolme joukkuetta, joista jokainen voisi olla maailman paras.

– Muodostelmaluistelu on urheilua, joka vaatii useiden vuosien ja tuhansien tuntien harjoittelun näyttääkseen vaivattomalta ja sujuvalta. Siinä riittää ihmettelemistä, vaikka laji ei olisi tuttu, toteaa Savolainen.

Kansallisten sarjojen loppukilpailujen tulokset löytyvät täältä

Vaikka lajiin ei olisi mitään kosketusta, muodostelmaluistelukisojen tunnelmaan pääsee helposti mukaan. Joukkueet tulevat jäälle näyttävästi. Moni kilpailijoista nostaa jäälle tullessaan molemmat kätensä ylös kuin osoittaakseen: lava on minun, tämä on jo voitto. Nuorten naisten ja tyttöjen olemuksessa loistaa jäällä itsevarmuus. Se lumoaa katsojan hetkittäin yli taidokkaan luistelun. Jäällä ei nöyristellä.

Suorituksen aikana joukkueessa jokaisen osuus on tärkein. Kisaajat tietävät sen. Komeasti soiva musiikki antaa esitykselle voimaa. Tila otetaan haltuun vahvalla läsnäololla – yhdessä. Kisan jälkeen itketään, nauretaan ja palataan vaatimuksiin, joita arki nuorelle naiselle ja tytölle asettaa. Arjessa kisakokemus kulkee mukana oppina tai onnistumisen kokemuksena. Eikä elämässä haittaa ole myöskään siitä, että ymmärtää joukkueen voivan onnistua vain silloin kun kaikilla on hyvä olla.

SM-noviisit sarjassa kilpaillut Silver Stars -joukkue odottamassa pisteitään. Kuva: Tiina Örn