Vantaa ottaa kohusta opikseen – kaupunki kutsui hoivayritysten johtajat kylään

PALVELUT Attendon johtaja toivoi keskustelua siitä, että vain osa omaisista on vanhusten arjessa aktiivisesti läsnä.

Hoivapalvelujen laadun parantamisesta keskustelivat Vantaalla muun muassa Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen, Mehiläinen oy:n liiketoimintajohtaja Niklas Härus, Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi, Attendo oy:n toimitusjohtaja Pertti Karjalainen, Marjatta-säätiön toiminnanjohtaja Mari Niemi-Saari sekä Vantaan vs. vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaa on ottanut vanhusten hoivasta syntyneen kohun tosissaan. Niin vakuuteltiin keskiviikkoiltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vantaan kaupunki oli kutsunut yhteisen pöydän ympärille vantaalaisille vanhuksille tehostetun palveluasumisen ostopalveluja tuottavien yritysten edustajia. Kyseessä ei ollut puhuttelu eikä kurinpalautus, korosti Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen

Paikalla oli ylintä johtoa yrityksistä, joiden nimi on viimeisen kuukauden aikana tullut tutuksi. Saman pöydän ääressä Salmisen kanssa istuivat muun muassa Attendon ja Esperi Caren toimitusjohtajat.

Salmisen mukaan tarkoituksena oli keskustella siitä, mitä vanhustenhuollossa on nyt tapahtunut.

Mitä sitten on tapahtunut? -kysymyksen jälkeen oli pitkään hiljaista, kunnes Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi vastasi:

– Suuri yhteiskunnallinen keskustelu on alkanut ja se on arvokasta.

Tilaisuudessa todettiin monella suulla hieman eri sanoin, että nyt hoivan laatu paranee. Yritysten johtajien puheessa toistuivat sanat avoimuus, läpinäkyvyys, keskustelu. Suljettujen ovien takana käydyssä keskustelussa Vantaa ei kuulemma kuitenkaan asettanut palveluntuottajille uusia laatuvaatimuksia tai kriteerejä.

Vantaan vs. vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen kertoi, että valvontakäyntejä kyllä lisätään ja raportointi on aiempaa tarkempaa.

Hoivan laadusta herännyt huoli näkyy myös vanhuspuolen johdon työmäärässä. On ollut lautakunnan kuulemista, keskusteluja, yllätyskäyntejä hoivapalveluyksiköihin ja omaisten rauhoittelua, luetteli Lahnalampi-Lahtinen.

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kehui Vantaan järjestämää tilaisuutta ja totesi sen olevan ensimmäinen laatuaan Suomessa. Karjalainen toivoi myös muiden kuntien järjestävän vastaavia.

Vanhusten hoivan laadusta puhuttaessa viitataan usein omaisiin ja heidän valvoviin silmiin. Vantaan vanhuspalveluista kuitenkin vakuutetaan, että hoivan laadun valvonta pelaa, vaikka asiakkaana olisi muistisairas vanhus, jolla ei ole omaisia. Vanhusten hyvinvointia mitataan ja hoitajilla on velvollisuus ilmoittaa, jos heillä herää huoli asiakkaan hyvinvoinnista.

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen muistuttaa, että vain osa omaisista on vanhusten elämässä aktiivisesti läsnä.

– Siitä pitäisi keskustella julkisuudessa enemmän, ja käykää ihmiset katsomassa isiänne ja äitejänne, kannustaa Karjalainen.

Valvonta Vantaalla

Tehostetun palveluasumisen yksiköihin tehtiin viime vuonna Vantaalla yhteensä 36 valvonta- ja ohjauskäyntiä. Ennalta ilmoittamaton tarkastus tehdään perustellusta syystä (asukas-/omais-/henkilökuntareklamaatio). Niitä tehtiin viime vuonna 5.

Muistutuksia annettiin ostopalvelupaikoille 45 ja kaupungin omille yksiköille 25 kappaletta.

Lähde: Vantaan vanhuspalvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 8. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.