Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalit tuottavat Uudellamaalla jättiyllätyksen – Asiantuntija: kahdelle puolueelle sama paikkamäärä

Uudellamaalla kytee parhaillaan poliittinen paukku, joka todennäköisesti laukeaa huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen on tehnyt laskelman, jonka perusteella selviää, että gallupsuosiotaan jatkuvasti kasvattava Sdp kipuaa Uudenmaan vaalipiirissä kokoomuksen rinnalle.

Timosen arvion taustalla on Ylen eilen julkaisema vaaligallup, josta hän on laskenuttarkemman, vaalipiirikohtaisen arvion. Sen mukaan uusi paikkajako olisi koko maassa tämä: Sdp 47, Keskusta 34, kokoomus 33, perussuomalaiset 28, vihreät 27, Vasemmistoliitto 16, Rkp 10 ja Kd 5.

Jokaisesta vaalipiiristä erillisen laskelman tehnyt Timonen paljastaa, että vihreät voivat Uudellamaalla hyvinkin tuplata paikkamääränsä entisestä kolmesta peräti kuuteen.

Samoin käy Vasemmistoliitolle, joka Uudellamaalla kasvattaisi paikkalukunsa yhdestä kahteen.

– On mahdollista, että kokoomus menettää vaalipiirissä yhden paikan, mutta vastaavasti Sdp saa kaksi lisäpaikkaa. Näin ollen molemmilla puolueilla olisi Uudellamaalla jatkossa kahdeksan kansanedustajaa, Timonen pohtii.

Vaalien suurin häviäjä Uudellamaalla on puolestaan Perussuomalaiset, joka menettää viime vaalien seitsemästä paikasta kaksi. Keskusta ja Rkp joutuvat molemmat luopumaan yhdestä paikasta, kun taas kristillisdemokraatit säilyttänevät Uudellamaalla ainoan paikkansa.

Sinisille Pertti Timonen ei ennakoi koko Uudeltamaalta yhtään läpi mennyttä kansanedustajaa.

Lue lisää siitä, miten vaalitulos hankaloittaa tulevia hallitusneuvotteluja.