Asunnottomien määrä Suomessa kutistui yli 1 600 hengellä vuodessa – joka kolmas koditon majailee nyt Helsingissä

Jari Pietiläinen

Suomessa oli vuoden 2018 lopussa vajaat 5 500 asunnotonta, joista noin 55 prosenttia majailee pääkaupunkiseudulla. Helsingin osuus maamme kaikista asunnottomista oli viime vuonna hieman vajaat 40 prosenttia.

Tiedot ilmenevät ARAn vuosittain kunnille tekemässä kyselyssä.

Asunnottomien kokonaismäärä näyttäisi vähentyneen edellisestä vuodesta, jolloin kattoa päänsä päällä oli vailla hieman yli 7 100 henkeä. Tarkka vertailu ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä luvut eivät ole Helsingin osalta vertailukelpoisia aikaisempiin.

Ilman asuntoa olleista peräti 90 prosenttia eli yksin. Tämän lisäksi oli asunnottomia perheitä ja pariskuntia yhteensä 600 henkilöä. Asunnottomista perheistä kolme neljästä oli yksinhuoltajaperheitä.

Pitkäaikaisasunnottomia oli hieman vajaat 1 200 – heidän määränsäväheni jo kymmenettä vuotta peräkkäin. Asunnottomuus on pitkäaikaista, kun se on kestänyt vähintään vuoden tai ihminen on kokenut toistuvasti asunnottomuutta viimeisen kolmen vuoden aikana.

Muualla Suomessa asunnottomuus pysyi lähes ennallaan vuoteen 2017 verrattuna. Asunnottomien määrä kuitenkin lisääntyi Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Asunnottomuutta esiintyi lähes sadassa kunnassa.

Joka neljäs yksin elävä asunnoton on nainen ja joka viides alle 25-vuotias.

Asunnottomuus voidaan poistaa Suomesta kahdessa hallituskaudessa, linjaa asunnottomuustoimija ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarjoava Y-Säätiö.

– Suomesta on täysin mahdollista tulla maa, jossa asunnottomuutta ei ole käytännössä lainkaan. Se voisi toteutua jo kahden seuraavan hallituskauden aikana, jos tahtotilaa on, muistuttaa toimitusjohtaja Juha Kaakinen Y-Säätiöstä.

– Suomessa on tehty viimeisten kymmenen vuoden aikana määrätietoisesti töitä asunnottomuuden poistamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Sen tulokset näkyvät nyt. Tätä työtä on kuitenkin jatkettava.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut