Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Esperi Care aloittaa pikakoulutuksen työtekijöiden saamiseksi – Tehy hämmästelee väitettä hoitajapulasta

Yksityinen hoivayhtiö Esperi Care on päättänyt aloittaa huhtikuussa oman hoiva-avustajan koulutusohjelman yhteistyössä ulkopuolisen koulutuksenjärjestäjän kanssa. Ratkaisua perustellaan työvoimapulalla.

Tehy ei suunnitelmasta riemastu.

– Suomessa ei ole hoitajapulaa, jyrähtää Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi

Hän lisää, että Suomen 320 000 koulutetusta sotealan ammattilaisesta lähes 40 000 työskentelee täysin toisella alalla.

– Syynä alan vaihtamiseen ovat osaltaan huonot työolosuhteet ja työn vaativuuteen nähden liian matala palkka, sanoo Kirvesniemi.

Käyttäkää yritykset nyt sitä vuosikausia keräämäänne rahaa."

Esperi Caren käynnistämä koulutus tähtää hoiva-avustajan tutkintoon ja on lähihoitajan opintoihin valmistava koulutus. Tehyn Kirvesniemi korostaa, että Suomessa on jo olemassa koulutus hoiva-alan avustavia töitä tekeville. Hän ei näe avustajien pikakoulutuksen ratkaisevan alan ongelmia.

– Meitä kismittää se, että pikakoulutuksella yritetään ratkaista laatuongelmaa. Ei kannattaisi laittaa rahaa näennäistoimintaan. Alalle tarvitaan nyt lisää osaavia ja koulutettuja hoitajia, sanoo Kirvesniemi.

Hän kertaa, mistä ongelmat ovat Tehyn mukaan peräisin.

– Kaikki lähti aikoinaan siitä, kun nämä yksityiset isot hoivayhtiöt irtisanoivat sairaanhoitajia. Sen jälkeen yksiköistä vähennettiin esimiehiä ja avustavia työntekijöitä. Työt kasaantuivat hoivakotien johtajille ja lähihoitajille.

Kirvesniemi toivoo, että hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

– Se on hyvä keino estää tällaiset näennäisratkaisut, kuten pikakoulutukset. Mitoituksen kirjaaminen velvoittaisi yhtiöt palkkaamaan lisää koulutettuja hoitajia.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen totesi aiemmin tiedotteessa, että resepti vanhusten hoivan tilan korjaamiseen on yksinkertainen.

– Käyttäkää yritykset nyt sitä vuosikausia keräämäänne rahaa. Palkatkaa koulutettua hoitohenkilöstöä riittävästi, jotta he eivät uuvu. Palkatkaa avustaviin toimiin alan koulutuksen saaneita ihmisiä. Ja maksakaa sellaista palkkaa, että työntekijät eivät vaihda työpaikkaa tai toiselle alalle.