Myyrmäen toimistokolossiin tulee kirkko – "On kiva päästä tilaan, jossa henki kulkee"

TILAT Remontoitava Myyrmäen kirkko toimii usean vuoden Virtatalossa Myyrmannin naapurissa.

Myyrmäen kirkko muuttaa remontin tieltä Virtataloon. Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen kertoo, että työntekijät ovat tiloihin varsin tyytyväisiä. Seurakuntalaisten reaktio nähdään avajaisjumalanpalveluksessa sunnuntaina. Päivi Tuovinen

Armi Suojanen

Maalipurkkeja lattialla, tuoleja pinossa ja tikkaita siellä täällä. Tästä tulee väistötila sisäilmaongelmista kärsivälle ja remonttiin menevälle Myyrmäen kirkolle.

Evakkotilalle on annettu nimeksi Myyrmäen Virtakirkko, koska se sijaitsee Virtatalossa eli entisessä Colosseum Business Centerissä, kauppakeskus Myyrmannin vieressä.

Olemme keskellä ihmisiä. Näemme muutossa paljon positiivisia asioita."

Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen kertoo, että tilaa Virtakirkossa on yhtä paljon kuin Louhelan aseman vieressä sijaitsevalla Myyrmäen kirkollakin. Rajatorpantie 8:aan siirtyvät kirkkosali, kirkkoherranvirasto ja työhuoneet.

Tiloja tulee myös diakonialle ja kokouksille ja niitä käyttää myös Vantaan ruotsinkielinen seurakunta. Seurakunnan iltapäiväkerhot pysyvät Myyrmäen kirkon luona, lähellä Uomarinteen koulua, ja niitä varten hankitaan väistötiloiksi kontteja kirkon pihalle.

Vantaankosken seurakunnalla on Virtatalossa myös toimisto- ja kokoustiloja.

Muutto on iso työ, mutta se on pakko tehdä. Myyrmäen kirkon sisäilma vaaransi työntekijöiden terveyden.

– On kiva päästä tilaan, jossa henki kulkee, Pöntinen sanoo.

Virtatalo ei muutenkaan yhtään hullumpi paikka.

– Olemme keskellä ihmisiä. Näemme muutossa paljon positiivisia asioita, Pöntinen kehuu.

Entiseen avokonttoriin tuunattavaan kirkkosaliin tuodaan irtotuoleja Myyrmäen kirkosta.

– Ne pestään, Pöntinen tähdentää.

Tuoleja tarvitaan useita satoja, sillä 3–4 kertaa vuodessa Myyrmäen kirkko on täyttynyt noin 600 ihmisellä. Niin käy tavallisesti joulun aikaan ja konfirmaatioissa.

– Jumalanpalveluksissa käy keskimäärin 150 ihmistä.

Kirkkosali riittää tavallisiin tilaisuuksiin, mutta lisää tilaa saadaan kahdesta viereisestä seurakuntasalista. Virtakirkossa pidetään seurakunnan kaikki muut toimitukset paitsi vainajien siunaukset. Vantaankosken seurakunnan vainajat siunataan ensisijaisesti Kivistön kirkossa. Muina paikkoina käytetään Seutulan ja Pyhän Laurin kappeleita.

Kirkkoherra Hannu Pöntinen iloitsee, että kirkon väistötilat ovat keskellä Myyrmäkeä. Taustalla kirkkosalin keskeneräinen muraali. Kuva: Päivi Tuovinen

Kaunistukseksi kirkkosali saa maalauksen, jollaisista koko Myyrmäki tunnetaan. Koko seinän peittävän muraalin tekevät Street Art Vantaan Essi Ruuskanen ja Maikki Rantanen Salin isojen, sisäpihalle suuntautuvien ikkunoiden eteen tulee alttari ja risti. Musiikkia varten Virtakirkkoon on tuotu Myyrmäen kirkon flyygeli ja lainassa ovat seurakuntien yhteiset sähköurut.

– Sisäpihalle olemme jo suunnitelleet kesäcaféta. Saa nähdä, mitä uutta vielä keksimmekään.

Väistötilojen keskeinen sijainti vaikuttaa mainiolta ja oikeastaan kirkko on nyt paikalla, johon 1984 valmistunutta Myyrmäen kirkkoa oli kaavailtu. Pöntinen kertoo, että alueella asui kuitenkin vielä 1970–80-lukujen taitteessa niin vähän ihmisiä, että paikka vaihtui väkirikkaampaan Louhelaan. Kirkon sijaan tontille rakennettiin Imatran Voiman pääkonttori, jona se ei lopulta koskaan toiminut. Talon omistaa nykyisin Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Pöntinen sanoo, että evakkovuosien aikana pitää miettiä, miten seurakunta voisi myöhemminkin jäädä Myyrmäen keskelle. Sen pohtimiseen on aikaa useampi vuosi, sillä Myyrmäen kirkon remontin suunnittelu on vasta alkutekijöissään.

Seurakunta, joka kasvaa

Vantaankosken seurakunta on poikkeuksellinen, sillä sen jäsenmäärä kasvaa.

Ennusteiden mukaan Vantaankosken seurakunnassa olisi vuonna 2021 kaikkiaan 28 200 jäsentä, mutta jo viime vuoden lopussa seurakuntalaisia oli yli 28 400.

Vantaankosken seurakunnan kasvu oli viime vuonna maan suurinta. Uusia jäseniä tuli 1 160.

Kasvu selittyy pääosin Kivistön rakentamisella.

Seurakunnan pääkirkko eli remonttiin menevä Myyrmäen kirkko hyvästellään tuhkakeskiviikkona 6. maaliskuuta pidettävällä iltamessulla. Se alkaa kello 18.

Väistötiloissa Virtatalossa pidetään avajaisjumalanpalvelus sunnuntaina 10. maaliskuuta kello 10. Tilat siunaa lääninrovasti Jukka Nevala.

Aiheeseen liittyvää

 1. Joukkopako kirkosta jatkuu yhä – Vantaankoski teki poikkeusennätyksen Suomessa
  28.1.2019 11:13
 2. Sisäilmaongelmista kärsivä Myyrmäen kirkko muuttaa evakkoon toimistotaloon – "toimistokirkossa" vihitään ja kastetaan, mutta vainajat siunataan muualla
  16.1.2019 6:15
 3. Myyrmäen kirkko tarvitsee ison remontin – sisäilmaongelmat aiheuttaneet oireita työntekijöille
  13.8.2018 12:23
 4. Myyrmäen Colosseum sai uuden nimen: Jättirakennukseen tulee tapahtumatiloja, majoitusta ja liiketilaa
  21.11.2018 6:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut