Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lidl tulee Vantaanlaaksoon – "saavutettavuus erinomainen", "täydellinen virhearvio"

Puistoalueelle Vantaanlaaksontie 34:n kohdalle tulee Lidl. Asemakaavamuutos sai maanantainaVantaan kaupunginvaltuuston hyväksynnän.

Kyseessä ei ollut läpihuutojuttu. Valtuustossa asemakaavamuutoksesta äänestettiin. Kaavamuutosta ja kaupan tuloa vastustavat perustelivat kantaansa sillä, että suuri päivittäismyymälä tuo alueelle liikennettä ja melua.

Valtuutettu Irja Ansalehto-Salmi (kesk.) viittasi lisäksi siihen, että kaupan vaatimien uusien liikennejärjestelyjen rakentamisen maksaa kaupunki.

Hän korosti, että kaavamuutoksesta on valitettu poikkeuksellisen paljon, joten kaupungin tulisi kuulla asukkaiden ääntä.

– Tässä asemakaavaratkaisussa asukasnäkemyksiä ei ole otettu itse asiassa millään tavalla huomioon, sanoi Ansalehto-Salmi.

Puheenvuoronsa lopuksi Ansalehto-Salmi ehdotti asemakaavamuutosehdotuksen hylkäämistä.

Kai-Ari Lundell (ps.) kutsui Lidlin rakentamista Vantaanlaaksoon täydelliseksi virhearvioksi.

– Martinlaakson mummot joutuvat nyt könkkäämään "liiteeriin" Vantaanlaaksoon. Lidl olisi pitänyt laittaa sinne, missä asiakkaat ovat, arvosteli Lundell.

Valtuustossa kuultiin myös useita uuden kaupan tuloa puoltavia puheenvuoroja. Niissä uskottiin Lidlin tuovan alueelle kuluttajaa hyödyttävää kilpailua. "Lisää vaihtoehtoja vantaalaisille", muotoili Sakari Rokkanen (kok.).

Rokkanen viittasi palveluverkkoselvitykseen ja totesi:

– Vantaanlaakson alueella on vain yksi päivittäistavarakauppa. Hintojen pitäisi (uuden kaupan tulon jälkeen) laskea kaikissa paikoissa siinä lähialueilla.

Myös varavaltuutettu Jari Sainio (sd.) otti puheeksi palveluverkkoselvityksen ja sanoi uuden kaupan saavutettavuuden olevan erinomainen.

Kaavaehdotusvaiheessa kaavamuutoksesta tehtiin 20 valitusta. Pääasiassa alueen asukkaiden tekemissä valituksissa pelättiin Lidlin tulon muun muassa ruuhkauttavan liikennettä entisestään Vantaanlaaksontiellä. Myös liikenteen myötä lisääntyvästä melusta ja päästöistä valitettiin.

Kaupunginvaltuustossa asiasta äänestettiin keskustelun päätteeksi. Asemakaavamuutosta äänestyksessä vastustivat keskustalaisvaltuutetut Irja Ansalehto-Salmi ja Jussi Vähäkangas, perussuomalaiset Lundell ja Tanja Vahvelainen sekä kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä eli Tiina Tuomela ja Jouko Jääskeläinen