Jenni ja Mikko rakensivat unelmien hirsitalon Ylästöön – seinän kokoisista ikkunoista voi ihailla auringonlaskua

Ylästön omakotitaloalueella ajellessa silmä hakeutuu ylös kalliolle, metsän laitaan. Upea hirsitalo suurine ikkunoineen kutsuu luokseen.

Perhe muutti uuteen Honkatalojen suunnittelemaan hirsitaloon kesäkuussa. Muuttomatka oli lyhyt, sillä he asuivat aiemminkin Ylästössä.

Uudessa 185 neliön talossa asuu kaksi aikuista, 5-vuotias lapsi ja koira. Joka toinen viikko kokoonpanoon saapuu myös teini, jolla on talossa oma huoneensa.

– Meille oli alusta asti selvää, että jäämme asumaan Ylästöön. Täällä on luonto ja palvelut lähellä. Myös lentokentän läheisyys on meille tärkeää, sillä mieheni matkustaa työn vuoksi jonkin verran, perheen äiti Jenni kertoo.

Valoa tulvii suurista ikkunoista. Hermanni nauttii auringosta.

Cubeksi ristitty talo on kuution muotoinen. Se asetti tiettyjä haasteita suunnitteluvaiheeseen, esimerkiksi huonejakojen osalta.

Koska talo sijaitsee lentomelualueella, jouduttiin rakenteisiin tekemään lisävahvistuksia, vaikka hirsi itsessään on hyvin ääntä eristävä ja vankka rakennusmateriaali. Myös ovet ja ikkunat on desibelivahvistettu.

 – Totta kai lentomelualueelle rakentamisessa oli omat haasteensa, mutta onneksi nykyään on saatavilla rakennusmateriaaleja joissa on huomioitu meluasiat. Taloomme eivät kuulu äänet juuri lainkaan ja ikkunoista voi katsella taivasta ja metsää, Jenni sanoo.

– Hirsi on rakennusmateriaalina hengittävä ja ekologinen. Halusimme panostaa näihin asioihin, mutta tehdä samalla kodistamme modernin ja toimivan, hän perustelee.

Perhe kertoo, että sisustus on hyvin pelkistetty ja skandinaavinen.

Makuuhuoneen rauhoittava metsämaisema on kuin taulu tai sängynpääty – muuta ei tarvita.

Koko seinän kokoisista ikkunoista voi katsella aitiopaikalta nousevia ja laskevia lentokoneita sekä huikeita auringonlaskuja.

– Taivas, joka avautuu suurista ikkunoista on kuin taulu, joka vaihtaa väriään säiden mukaan, Jenni kertoo.

Luonnonläheinen sijainti on otettu huomioon asumisessa monin tavoin.

– Talomme sijainti on poikkeuksellinen. Toisella puolella taloa on metsä. Jopa mustikat ja puolukat kasvavat ulko-oven vierestä.

Aurinko paistaa kalliolla sijaitsevaan taloon koko päivän, joten se tuo avaraan tilaan myös lämpöä.

Makuuhuoneen ikkunasta avautuu metsä.

– On ihana herätä metsän vihreyteen. Myös autotallin varalle on suunnitteilla metsäisiä elementtejä. Autotallin katolle on suunniteltu kunttakatto, jota ei ole vielä toteutettu. Kaipa siinä voisi vaikka perunoitakin kasvattaa.

Jennin keittiössä kaikki on tyylikkäästi piilossa. Erillistä liesituuletintakaan ei ole, sillä liedessä on sisäänrakennettu tuuletin.

Myös talotekniikassa on mielenkiintoisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi langaton valaisinjärjestelmä, jota voidaan ohjata kännykällä. Ulko-ovessa on älylukko.

Keittiössä liesituuletinta ei ole erikseen, vaan se on osa lieden ominaisuuksia. Ulkovarasto sijaitsee rinteessä, ja se on kaksikerroksinen – harvinainen ratkaisu sekin.

Perhe kiittelee Ylästön alueen monipuolisuutta ja rauhaa.

Rivi- ja pientalovaltaisella alueella on omat koulut sekä yksi lähikauppa – ja Tammiston ostosmahdollisuudet sekä kauppakeskus Jumbo ovat niin ikään lähellä.

Teksti: Riikka Hollo

Lue myös:Onko sinulla persoonallinen koti, joka ansaitsee tulla esitellyksi muillekin? – Vantaan Sanomat etsii nyt vantaalaisten koteja juttusarjaa varten

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut