Kartanon tytär ikuisti piirtäen elämää Håkansbölessä

toimitus

”Tsi-tsi-tsi-tsi-tsi-tsiii” laulaa keltasirkku.

Maaliskuu raottaa oveaan ja keväinen lintujen liverrys kantautuu korviin. Håkansbölen kartanon tytär Beate-Sophie tarttuu siveltimeen ja ikuistaa keltasirkut paperille. On vuosi 1914 ja Beate-Sophie 17-vuotias.

Arvid ja Emilia ”Lilli” Sanmarkin kolmas lapsi, Beate-Sophie syntyi vuonna 1897. Tytön ollessa 11-vuotias, perhe muutti vastavalmistuneeseen Armas Lindgrenin suunnittelemaan Håkansbölen kartanoon.

Kartano ympäristöineen tarjosi mahtavat puitteet lapsuudelle, jota tosin varjosti isän varhainen kuolema vuonna 1908. Liekö piirtäminen tuonut Beate-Sophielle helpotusta suruun.

Arkistossa olevat lasten kouluvihkot, valokuvat ja Beate-Sophien piirustukset vievät meidät lähemmäs kartanon lasten elämää. Piirustusten aiheet vaihtelivat asetelmista ja esinetutkielmista asuntojen pohjapiirustuksiin tai pihapuun lintuihin. Mutta mikä on tuo punainen mökki, joka pilkottaa metsän rajassa?

Beate-Sophiesta tiedetään, että hän avioitui saksalaisupseerin kanssa ja muutti vuonna 1920 Saksaan. Håkansbölen kartano säilytti kuitenkin paikkansa Beate-Sophien sydämessä: perhe vieraili usein kesälomillaan serkkujensa luona Håkansbölessä.

Metropolian opiskelijoiden valmistama kartanon pienoismalli on esillä huhtikuun loppuun saakka Vantaan kaupunginmuseon Ystäväni, tuttavani – Lapsuuden kuvat -näyttelyssä.

Anna-Reetta Rikala

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Länsisalmen kaivauksilta löytyi keskiaikaiset ampujan välineet - ammattisotilaan varusteisiin kuului puukko ja varsijousi 24.2.2019 8:10
  2. Paperinuket olivat aikansa muoti-ikoneja 3.2.2019 10:05
  3. Muistatko suositun Hymy-helistimen? – Keräilykohteiksi nousseet helistimet tehdään yhä Vantaalla 20.1.2019 8:10

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut