Maakuntajohtaja: "Käsittämättömiä" Tallinna-tunnelin varauksia ei voida pitää vuosikausia – "Pitäisi täyttyä kolme kriteeriä"

Ossi Savolainen ei pidä tunnelia toteutuskelpoisena ennen 2030.

toimittaja

Uudenmaan maakuntahallituksen piti alkuviikosta ohjeistaa jatkovalmistelua Tallinna-tunnelivaihtoehdoista. Uusimaa-kaava siirtyi kuitenkin käsiteltäväksi ylimääräiseen kokoukseen 11. maaliskuuta.

Näin jo siksi, että esittelijä, maakuntajohtaja Ossi Savolainen makasi kovassa kuumeessa kotonaan.

Koko 100 kilometrin tunnelin toteutuminen on muutenkin hyvin epävarma, sanoo Savolainen.

– Oma mielipiteeni on, että sen rahoittaminen edellyttää useampien tahojen sitoutumista hankkeen toteuttamiseen. Kansallisen rahoituksen lisäksi edellytyksenä on EU ja yksityinen rahoitus.

Rahoitusta ei vielä ole, vaan Angry Birds -pelikonkari Peter Vesterbackan ja kumppanien perustama kehitysyhtiö Finest Bay Area, joka on saanut 100 miljoonan euron sijoituksen tunnelihankkeen suunnitteluun dubailaiselta yhtiöltä.

Vesterbacka ja Espoon kaupunki ovat jääneet ainoiksi kannattamaan Espoon kautta kulkevaa linjausvaihtoehtoa Tallinnaan.

Savolaisen mukaan muut lausunnot (HSL, Väylävirasto, liikenne- ja viestintäministeriö, Helsinki, Vantaa) tukevat Helsinki-Tallinna -tunnelivaihtoehtoa, jos siihen koskaan päästään.

– Pitäisi täyttyä kolme kriteeriä. Sen pitää olla sidoksissa kansalliseen liikenneverkkoon ja solmukohtiin, eli lentokenttä on oleellinen. Tunnelissa pitää olla mahdollisuus matkustaja- ja rahtiliikenteeseen. Sitä ei kannata rakentaa, jos se ei ole sidoksissa Rail Baltikaan. Menee tunneli sitten mitä kautta tahansa, se menee Helsinki-Vantaan lentokentälle. Helsinki-Tallinna -kaksoiskaupunki-idea puoltaa tietyllä tavalla asioita.

Savolainen huomauttaa, että maankäytöllisesti ei voida mitään käsittämättömiä varauksia ylläpitää vuosia tai kymmeniä vuosia.

Maakuntahallitus antaa virkamiehille ohjeen jatkovalmisteluun. Ehdotusvaihe tulee lausunnoille, ja lopuksi asian ratkaisee Uudenmaan liiton valtuusto.

Aikataulusta Savolainen toteaa, ettei pidä hanketta toteuttamiskelpoisena ainakaan ennen 2030, jos silloinkaan. Tunnelin rakentaminen edellyttää monien muiden erittäin mittavien hankkeiden toteutumista eli lentorataa, Pisararataa ja Rail Balticaa.

– Sen jälkeen voidaan miettiä mahdollisesti Tallinna-tunnelia. Se ei voi valmistua ykkösenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalainen Tuija Moisala perintöprinsessaksi Miss Plus Size-kisassa
 2. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 3. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 4. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 5. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.