Aviapoliksessa asuvat Vantaan terveimmät – Itä on sairaampi kuin länsi

HYVINVOINTI Vantaalaisten terveydessä on huomattavan suuria eroja alueiden välillä.

Koivukylän terveyasemaa käyttävät pääasiassa Ilolan, Asolan, Koivukylän, Havukosken, Rekolan ja Päiväkummun asukkaat. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kelan terveyspuntarin vuoden 2017 tilastotietojen perusteella Vantaan tervein väestö asustaa Pakkalan, Tammiston, Ylästön, Veromiehen, Viinikkalan ja Lentokentän kaupunginosista muodostuvan Aviapoliksen suuralueella. Sairaimpia ihmiset ovat Koivukylän suuralueella eli Koivukylässä, Havukoskella, Ilolassa, Asolassa, Rekolassa ja Päiväkummussa.

Terveyserot Vantaan sisällä ovat jopa huomattavan suuria ja Itä-Vantaalla sairastetaan enemmän kuin Länsi-Vantaalla.

Sairastavuusindeksin arvo oli korkein Koivukylän ja Hakunilan suuralueilla, joilla myös työttömyysaste oli kaupungin muita suuralueita korkeampi. Lisäksi keskimääräiset tulot ja korkea-asteen koulutuksen suorittaneiden osuus ovat muita alueita alemmat.

Terveysasemilla on jonoa ihan kaikilla alueilla.”

Vantaan väestöltään terveimmillä suuralueille Kivistössä ja Aviapoliksessa taas työttömyysaste on alhainen, tulot korkeammat ja korkea-asteen koulutuksen suorittaneita on enemmän kuin muilla alueilla.

On huomioitavaa, että alueiden sairastavuusindeksiin vaikuttavat myös sosiaali- ja terveydenhuollon erityisasumisen, kuten vanhusten palvelutalojen sijainti. Kaupungin osa-alueilla tällaiset asumispalvelut voivat vaikuttaa selvästi indeksien arvoihin ja korostaa joidenkin alueiden eriarvoisuutta.

Kansantaudeista esimerkiksi diabetestä sairastetaan Vantaalla eniten idän kaupunginosissa ja enemmän kuin koko Vantaalla ja Suomessa keskimäärin. Verenpainetautia on erityisesti Korson suuralueen asukkailla ja sitä sairastetaan enemmän kuin maassa keskimäärin.

Nivelreumaa esiintyy vähiten Hakunilan suuralueella ja sydämen vajaatoiminta on Koivukylän suuralueen asukkailla yleisintä.

Vantaan terveyspalvelujen johtaja Piia Vuorela sanoo, että Kelan terveyspuntarin tulokset eivät yllätä, mutta siitä saatu tieto on tärkeä.

– Sen avulla pystymme mahdollisimman hyvin kohdistamaan palveluita ja ennaltaehkäisemään ongelmia.

Vantaan strategian mukaista myönteistä erityiskohtelua yritetään tosin jo nyt kohdistaa alueiden tarpeiden mukaan.

Terveystilastossa on myös ongelma.

– Emme tiedä, ketkä ovat käyttäneet meidän palvelujamme ja ketkä yksityisen puolen. Tai ketkä ovat työterveyshuollon piirissä. Mehän voimme auttaa vain heitä, jotka käyttävät palveluitamme.

– Meidän jatkuva haasteemme on lisäksi se, että esimerkiksi terveysasemapalveluihin meillä on jonoa ihan kaikilla alueilla, terveyspuntarin tuloksista riippumatta, Vuorela jatkaa.

Vantaa ja muut

Vantaalaisten sairastavuusindeksillä mitattu terveydentila on parempi kuin suomalaisten keskimäärin. Se on silti huonompi kuin espoolaisten tai helsinkiläisten.

Pääkaupunkiseudun kunnissa väestön sairastavuus on vähentynyt suhteessa koko maahan vuodesta 2007 vuoteen 2017.

Vantaalaisten terveys on kuuden suurimman kaupungin vertailussa parantunut eniten.

Lähde: Kelan terveyspuntari

Aiheeseen liittyvää

 1. Syötkö itsesi sairaaksi? Yleisin syy uudelle kansantaudille Suomessa ei ole alkoholi
  14.5.2018 9:13
 2. Uuden kansantaudin hoito maksaa 2 200 e/vuodessa jokaista potilasta kohden – testaa kuulutko 500 000 joukkoon
  12.4.2018 8:25
 3. ”Tästä on tulossa uusi kansantauti Suomessa” – liki 50000 suomalaista kärsii suolistosairaudesta, jonka syy yhä selvittämättä
  29.11.2017 8:44
 4. Uuteen kansantautiin vain yksi tehokas hoitokeino – "Ihmedieetit" eivät puhdista
  9.5.2017 8:09
 5. Suomalaisia tappanut kansantauti väheni 80 prosenttia – yksi syy ylitse muiden
  10.3.2016 5:55

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut