Siivet: Jaakko Hillo kuollut 97-vuotiaana – tunnettiin Aunuksen hävittäjä-ässänä

Jaakko Hillon kone jatkosodassa oli yhdysvaltalaisvalmisteinen Curtiss Hawk 75. Kuvassa Curtiss-kone lentää sodassa menetetyssä Aunuksen Nurmoilassa 1943. SA-kuva

Mikko Välimaa

Suomen ilmavoimien viimeinen hävittäjä-ässä Jaakko Hillo on kuollut, kertoo Siivet-lehti

Hillo kuoli 22. helmikuuta. Hän oli kuollessaan 97-vuotias.

Hillo asuiHelsinginKaskisaaressa.

Siivet-lehti kertoo, että Hillo oli niin sanotun Joroisten akatemian toisen kurssin lentäjiä, eli hän sai pohjustavan koulutuksensa Ilmapuolustusliiton järjestämällä moottorilentokurssilla.

Talvisodan aikana Hillo oli Ilmasotakoulun sotaohjaajakurssi 1:llä, jolla kurssitettiin merkittävä osa jatkosotaan riveihin tulleista uusista lentäjistä. Välirauhan aikana Hillo kävi RUK 50 -kurssin.

Jatkosodassa Hillo lensi Fokker D.XXI -hävittäjällä sekä Curtiss Hawk 75:llä, kertoo Siivet-lehti.

Hillo sai sodan aikana 8ilmavoittoa.Kesän 1944 suurhyökkäyksen torjunnassa hän osallistui muun muassa U-2-tiedustelukoneen sekä IL-2-rynnäkkökoneiden pudotuksiin.

Vakiintuneen tavan mukaan hävittäjä-ässän nimityksen saiviidellä ilmavoitolla.

Sodan jälkeen Hillo siirtyi Aero/Finnairille lentokapteeniksi ja tässä ammatissa hän toimi 1947–1973.

Ilmailukirjailija Jukka Piipponen on kirjoittanut Hillosta teoksen Aunuksen ässä: Hävittäjälentäjä Jaakko Hillon elämä (Koala Kustannus, Helsinki 2005).

.@FinnishAirForce'n viimeinen hävittäjä-ässä Jaakko Hillo on siirtynyt varjolaivueeseen 22.02.2019. #Jatkosota'ssa sai 8 ilmavoittoa. Kiitos palveluksistasi tälle maalle Jaakko ja hyvää matkaa takaisin taivaalle #sotaveteraanit#himmetäeimuistotsaahttps://t.co/iJm4ho8Xo3 — Sotaveteraaniliitto (@sotaveteraanit) 26. helmikuuta 2019