Sosiaaliturvan uudistus on edessä vaalien jälkeen – Veronmaksajat: "Ratkaisu ei ole vastikkeeton perustulo"

Kaikki kynnelle kykenevät pitäisi nyt saada töihin. Sirpa Repo

Jukka Hämäläinen

Sosiaaliturvan pitäisi olla nykyistä selkeämpi. Lisäksi sen tulisi vastata muuttuvan työn ja osaamisen vaateisiin sekä ihmisten elämäntilanteisiin.

Samalla sosiaaliturvan olisi tuettava ihmisen oikeuksien ja velvollisuuksien tasapainoa.

Tällaisia periaatteita nousi esille, kun hallituksen Perusturvan ja toimeliaisuuden hankkeen loppuraportti julkistettiin maanantaina. Sen tarkoituksena on toimia pohjana sosiaaliturvan uudistamiselle ensi hallituskaudella.

Painotukset saivat tuoreeltaan kannatusta Suomen Yrittäjiltä.

– Suomi tarvitsee sosiaaliturvauudistuksen, joka purkaa byrokratialoukkuja, kannustaa työllistymiseen ja osaamisen kehittämiseen. Uudistuksen valmistelu pitää aloittaa heti vaalikauden alussa, Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula vaati.

Loppuraportissa todetaan, että väestön ikärakenteen muutos, jota syntyvyyden aleneminen jyrkentää, edellyttää työllisyysasteen nostamista.

– Työllisyysaste on Suomessa edelleen liian matala. Tulevalla vuosikymmenellä pitäisi päästä lähelle 80 prosenttia, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan periaatteellisen keskustelun jälkeen olisi hyvä edetä kohti käytännön uudistusta.

– Jos haluamme ehkäistä syrjäytymistä, parantaa kannustavuutta ja kohentaa työllisyyttä toteuttamiskelpoisella ja rahoitettavissa olevalla mallilla, vastaus ei ole kaavamainen ja vastikkeeton perustulo, Lehtinen arvioi.

– Nyt on laajasti yhdessä todettu, että sosiaaliturvan tulee tukea työllisyyttä, aktiivisuutta ja elinikäistä oppimista, hän lisäsi.

Tutkijat ehdottavat uutta sosiaaliturvakokeilua perustulokokeilun jälkeen. Ehdotettu kokeilu pureutuisi työllistymistä haittaaviin tekijöihin jäsennellymmin kuin vuosina 2017–2018 toteutettu perustulokokeilu.

Sosiaaliturvan uudistamisen keskeinen kysymys on, miten osa-aikainen ja tilapäinen työ ja sosiaaliturva voidaan sovittaa yhteen nykyistä tehokkaammin.

Raportissa ehdotetaan kahta vaihtoehtoa vähentää byrokratiaa osa-aikatyössä. Kokeilut sisältäisivät joko työttömyysturvan ja asumistuen nykyistä yksinkertaisemman hakemisen tai yksinkertaisemmat työaikasäännöt. Kokeilussa parannettaisiin myös osa-aikatyön taloudellisia kannustimia osalle koeryhmästä ja osalle tarjottaisiin entistä selkeämpää tietoa.

– Ehdotuksemme poikkeaa oleellisesti perustulokokeilusta, jossa etuusbyrokratia ja rahalliset kannustimet muuttuivat samanaikaisesti. Nyt laatimassamme ehdotuksessa erotellaan näiden vaikutukset, VATT:n erikoistutkija Tuomas Matikka totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalainen Tuija Moisala perintöprinsessaksi Miss Plus Size-kisassa
 2. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 3. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 4. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 5. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.