Nyt puhuu sisäilmatutkimusta tekevä professori: Sain Vantaalla tylyn vastaanoton – "Vastavaa en ole koskaan aiemmin urallani kokenut"

KIISTA Professori kertoo, että riita on nyt sovittu ja projekti viedään loppuun.

Tiina Örn

Sisäilma-asioihin erikoistunut Turun yliopiston työterveyshuollon professori Tuula Putus ehti olla hetken ihmeissään Vantaalla saamastaan vastaanotosta. Putus on johtava tutkimushenkilö Vantaan teettämässä koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten sisäilmaselvityksessä

– Olen tehnyt 30 vuotta erilaisia sisäilmaan liittyviä kartoituksia ja selvityksiä. Koskaan aiemmin en ole saanut samankaltaista vastaanottoa kuin mitä Vantaalla.

Vastaavaa rutinaa en ole aiemmin kuullut."

Putus viittaa maanantaina 11. helmikuuta pidettyyn kaupunginhallituksen kokoukseen, josta Helsingin Sanomat uutisoi 17. helmikuuta.

Kokouksessa oli tarkoitus alustavasti esitellä sisäilmaoireselvityksen tuloksia. Tilanne kuitenkin muuttui Putuksen mukaan aivan muuksi. Putus kertoo virkamiehen kyseenalaistaneen tutkimustulosten raportointitapaa ja tutkijan ammattitaitoa. Putus ei halua nimetä virkamiestä, koska kyseessä ei ollut julkinen kokous.

– Vastaavaa rutinaa en ole koskaan aiemmin urallani kuullut.

Tällä hetkellä Putus on kuitenkin kiitollinen siitä, että kuohunta on ohi.

– Olemme sopineet kaikki erimielisyydet kaupungin kanssa. Asiat menevät nyt parempaan päin ja projekti viedään loppuun sovitusti, hän iloitsee.

Selvityksen ohjausryhmän jäsenellä, Vantaan talous- ja hallintojohtaja Eila Tannisella, on sama viesti.

– Jatkamme yhteistyötä professori Tuula Putuksen kanssa, jotta tulokset ovat käytössä alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Tanninen kertoo, että keskustelua on käyty raporttiluonnosten ja aineiston muodosta.

Putus on pyytänyt tilakeskusta toimittamaan kouluista ja päiväkodeista tutkimusraportit sekä tiedot tehdyistä korjauksista.

– Tilakeskus on toimittanut raportit tutkijan yksilöimistä kouluista. Yksilöityjä päiväkoteja koskevia vastaavia raportteja kootaan parhaillaan, toteaa Tanninen.

Professori Putus korostaa, että projektin saattaminen loppuun on tärkeää ennen kaikkea kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa työskentelevien lasten, nuorten ja aikuisten takia.

Vantaan tilakeskuksen johtaja Pekka Walleniustotesi Vantaan Sanomille viime vuoden marraskuussa, että oirekyselyn tulokset otetaan huomioon sisäilmatutkimuksia kohdennettaessa.

– Mikäli sellaisia uusia kohteita ilmenee, joissa sisäilmaoireilu koetaan voimakkaana, priorisoidaan täydentäviä sisäilmatutkimuksia näihin tiloihin, lausui Wallenius tuolloin.

Tästä on kyse

Vantaan päiväkodeissa, peruskouluissa ja ammattioppilaitoksissa toteutettiin sisäilman oirekyselyt, jotka ovat osa Turun yliopiston Satakunta-hanketta.

Kyselyyn vastasi alustavien tietojen mukaan noin 40 prosenttia alakoululaisten huoltajista ja noin 55 prosenttia yläkoululaisista. Koulujen henkilöstöstä kyselyyn vastasi 68 prosenttia ja varhaiskasvatuksen asiakkaista 38 prosenttia. Varian opiskelijoiden vastausprosentti oli 17.

Oirekyselyn tulokset valmistuvat maaliskuun loppuun mennessä. Tarkoitus on, että kysely antaisi uutta tietoa sisäilmaongelmien laajuudesta ja esimerkiksi siitä, minkälainen hyöty jo korjatuista tiloista on ollut.

Tutkimuksen hinta 250 000 euroa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaan sisäilmakyselyn alustavat tulokset julki: kuusi koulua erottuu
    11.2.2019 14:40
  2. Sisäilmaoireista lähetetään jättikysely Vantaalla – "Huono sisäilma heikentää koulumenestystä"
    18.11.2018 7:50
  3. Sisäilma-aktiivien kiireellisin tavoite: Oireilijoille on saatava väistötilat heti
    20.8.2017 7:15

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut