Vantaa mallailee asumista kauppojen ja työpaikkojen sekaan – Kaupunkimaisempi rakenne toisi jopa tuhansia uusia koteja

SUUNNITTELU Yleiskaavapäällkkö: Odotamme maanomistajien reaktioita.

Tammiston kauppatien viereen Ylästöntien molemmin puolin saattaa tulla lisää asuinkerrostaloja. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Vantaan kaupallisiin keskittymiin, kuten Tammiston kauppatien tuntumaan saatetaan tulevaisuudessa rakentaa asuntoja. Myös työpaikka-alueille, kuten Hakkilaan ja Koivuhakaan, voisi nousta lisää asutusta. Tällainen ehdotus on nostettu esille Vantaan uuden yleiskaavan 2020 luonnoksessa.

Asutuksen, kaupan ja työpaikkojen tiiviimpi yhdistäminen tekisi alueista kaupunkimaisempia ja ne kehittyisivät kunnon keskustoiksi.

– Se voisi olla mielekästä uusiutumista, sanoo Vantaan yleiskaavapäällikkö Mari Siivola

Hän korostaa vielä, että asuntorakentaminen ei häätäisi kauppoja tai työpaikkoja pois, mutta varsinkin työpaikka-alueilla on väljää, asuntorakentamiseen kelpaavaa tonttimaata.

Kauppa- ja työpaikka-alueille voisi tulla tuhansia uusia asuntoja.

– Työpaikka-alueesta puhtaasti asumiseen tai keskustatoimintojen alueeksi muutetuille alueille (verrattuna yleiskaava 2007:een) voisi rakentua asuntoja yli 25 000 asukkaalle, arvioi yleiskaavasuunnittelija Sakari Jäppinen

Siivola ja Jäppinen tähdentävät, että osa suunnitelmista voisi toteutua aikaisintaan vuosikymmenien päästä.

– Mutta mahdollisuuksia on todella paljon, Jäppinen jatkaa.

Tammistossa asuntoja on hahmoteltu lähinnä Tammiston kauppatien länsipuolelle Ylästöntien molemmin puolin. Asuntorakentamista edistäisi, jos Helsingistä Tuusulanväylän kautta Aviapolikseen kaavailtu ratikkalinja toteutuisi.

Yleiskaavaluonnoksen mukaan asuntoja voisi nousta myös Porttipuiston pohjoiskulmalle Vantaan ratikkareitin varrelle, muualle siirtyvän Tikkurilan maalitehtaan alueelle sekä Hakkilan ja Koivuhaan työpaikka-alueille.

Siivola toteaa, että ideat edellyttävät vielä "hyvin paljon jatkosuunnittelua", mutta nyt ne esitellään yleiskaavaluonnoksessa ikään kuin kysymyksenä, että "mitä mieltä olette, jos...?"

– Odotamme maanomistajien reaktioita.

Siivolan mukaan maanomistajat ja lähiasukkaat suhtautuvat yleensä myönteisesti täydentävään rakentamiseen.

Vantaalla on jo nyt vireillä tai käynnissä asuntorakentamista työpaikka-alueille muun muassa Kaivokselan Silvolassa ja Veromiehessä.

Tammiston kauppatien varteen, Tammistotontien eteläpuolella maanomistaja on hakenut kaavamuutosta, joka muuttaa tontin käyttötarkoituksen asumiseen ja kasvattaa rakennusoikeutta sekä kerroslukua. Suunnitteilla on kaksi, alustavasti 4–7-kerroksista asuinkerrostaloa.

Poimintoja

Vantaa yleiskaavaluonnoksessa 2020 esitetään ohjeistuksia, minne ja millaisia kauppoja Vantaalle tulevaisuudessa tulee.

Vähittäiskaupan suuryksiköt ohjataan keskusta-alueille ja kaupan alueille.

Päivittäistavarakaupat ja muut erikoiskaupat tulee sijoittaa keskusta-alueille tai niiden pitää tukeutua asuntorakenteeseen tai raideliikenteeseen.

Nykyisistä kaupan alueista Tammistoa, Porttipuistoa, Petikko-Varistoa ja Vantaanporttia kehitetään monipuolisina kaupan alueina. Alueita tulee kohentaa niin, että se edistää asioimista kevyellä ja julkisella liikenteellä.

Koivuhakaa, Viinikkalaa ja Hakkilaa kehitetään paljon tilaa vaativaan kaupan alueina, jonne ei saa sijoittaa päivittäistavarakauppoja tai muuta erikoiskauppaa.

Petaksessa säilyy varaus kaupan alueelle, mutta se on tarkoitus ottaa käyttöön vasta sitten, kun sinne saadaan juna-asema.

Koko yleiskaavaluonnos vantaa.fi/yleiskaava2020

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut