Terapeutti auttaa kohtaamaan, kun tunteet ovat pinnalla – Uudella perheterapialla pyritään vähentämään nuorten kiireellisiä sijoituksia Vantaalla

Lastensuojelun tukiyksikön esimies Anna Klingenberg-Peltola (vas.) ja MDFT-terapeutin koulutusta käyvä Jenna Sundholm näkevät monimuotoisen perheterapian laajentavan lastensuojelun tukipalveluiden työkalupakkia. Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

Vantaa kouluttaa parhaillaan kahta lastensuojelun työntekijää MDFT-terapeuteiksi työn ohessa.

MDFT eli monimuotoinen perheterapeuttinen työskentely tulee osaksi lastensuojelun avohuollon tukitoimia. Sen avulla pyritään vähentämään nuorten kodin ulkopuolisia sijoituksia sekä lisäämään nuorten hyvinvointia.

– Olemme kaivanneet tutkittuun tietoon perustuvaa mallia. Lastensuojelussa on kymmeniä haastavassa tilanteessa eläviä, kotona asuvia nuoria, joille menetelmästä olisi apua, kertoo tukiyksikön esimies Anna Klingenberg-Peltola

Saatan sanoa, että kerro äidille, miltä sinusta tuntuu.

MDFT-terapia on tarkoitettu 13–17-vuotiaille lastensuojelun asiakkaille, joilla on laaja-alaisia ongelmia.

Terapia voi olla soveltuva hoitomuoto esimerkiksi tilanteessa, jossa nuori käyttää päihteitä, tekee rikoksia, hänellä on mielenterveyteen liittyviä ongelmia, kuten masentuneisuutta tai ahdistuneisuutta, tai hänellä on vaikeuksia koulunkäynnissä tai perheen kanssa. Näköpiirissä saattaa olla laitossijoitus.

Päätöksen terapian aloittamisesta tekee sosiaalityöntekijä, joka asettaa toiminnalle tavoitteet. Terapian aloittamiseksi riittää, että toinen nuoren vanhemmista sitoutuu toimintaan.

Kuusi kuukautta kestävä terapia on intensiivinen jakso, jossa terapeutti tapaa nuorta ja tämän perhettä viikoittain. Istuntojen välissä terapeutti seuraa perheen tilannetta puhelimitse.

Tapaamisia voidaan järjestää paitsi lastensuojelun tiloissa, myös nuoren kotona tai vaikkapa kahvilassa kodin ulkopuolella.

kouluttamista terapeuteista on Jenna Sundholm Hän on päättämässä ensimmäistä MDFT-terapiajaksoa asiakkaansa ja tämän perheen kanssa.

Kuusi kuukautta kestävä terapia on intensiivinen jakso, jossa terapeutti tapaa nuorta ja tämän perhettä viikoittain.

Sundholm nostaa puolen vuoden kokemuksellaan terapian keskeiseksi elementiksi vuorovaikutuksen ja sen harjoittelun.

Jos vuorovaikutustaidoissa on jo lähtökohtaisesti puutteita, menee vuorovaikutus helposti riidaksi, kun tunteet ovat pelissä ja käsiteltävät asiat ovat vaikeita, kuten nuoren tekemä rikos tai päihteiden käyttö.

– Minun tehtäväni on yhteisissä tapaamisissa asettaa nuori kasvokkain vanhempiensa kanssa ja saada heidät puhumaan toisilleen, ei minulle.

Aiheet nousevat niistä keskusteluista, joita terapeutti on käynyt kahden kesken nuoren tai hänen vanhempiensa kanssa.

Varsinaisen työn tekevät nuori ja perhe. Terapeutti avittaa pienillä seikoilla.

– Saatan sanoa, että kerro äidille, miltä sinusta tuntuu.

Terapia vaatii sen, että ainakin toinen vanhempi on motivoitunut ja halukas pohtimaan myös omaa toimintaansa, asenteitaan ja vuorovaikutustaan nuoren kanssa. Yhtä lailla terapeutti auttaa nuorta pohtimaan mitä olisi voinut tehdä toisin tai miten oma asenne tai pelkkä puhetapa vaikuttaa kommunikointiin.

Vantaan MDFT-terapeutit ovat ovat osa pääkaupunkiseudun yhteistä tiimiä, johon kuuluu kaksi terapeuttia Helsingin lastensuojelusta, yksi terapeutti Espoosta sekä yksi terapeutti Husin nuorisopsykiatriasta.

Kenelle?

MDFT-terapia (engl. Multidimensional family therapy) on tarkoitettu 13–17-vuotiaille lastensuojelun asiakkaille.

Terapiaa tarjotaan nuorelle, jolla on laaja-alaisia ongelmia esimerkiksi vuorovaikutuksessa, koulunkäynnissä, päihteiden tai rikollisuuden kanssa ja jonka ongelmat ovat kestäneet vähintään puoli vuotta.

Terapian edellytyksenä on, että ainakin toinen vanhemmista on motivoitunut toimintaan.

Nuoren kanssa toimitaan auttamalla häntä muun muassa tunteiden säätelyn ja ongelmanratkaisutaitojen sekä sosiaalisten taitojen kehittämissä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kaupungin lastensuojelun asiakasmäärät ovat nyt kohtuullisia 26.1.2019 7:40
  2. Lastenkodissa paljastui räikeitä laiminlyöntejä, Vantaa sai moitteet puutteellisesta valvonnasta – Nyt puhuu lastensuojelupomo 9.1.2019 8:10
  3. Perhepalveluiden johtaja: Vantaan lastensuojelun työvoimatilanne on nyt hyvä 21.8.2018 8:10
  4. Avi pyytää Vantaalta taas selvitystä lastensuojelulain määräaikojen ylittymisestä 20.8.2018 7:50
  5. Vantaalaiset vanhemmat tekevät yhä useammin lastensuojeluilmoituksen omasta lapsestaan – "Välillä tuntuu, että maalaisjärki hämärtyy" 16.4.2018 7:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut