Miksi tuhkarokko voi sulkea osan kauppakeskuksesta, kun monen lapsuudessa sen sairastaminen oli normaalia? – Infektiolääkäri: "Se on kaikista herkimmin tarttuva tautimme"

Tuhkarokolta on helppo suojautua rokotteella. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan ylimmän kerroksen palvelutori ja terveyskeskus suljettiin tiistai-iltana tuhkarokkoepäilyn takia. Lue täältä lisää tapauksesta.

Miksi tuhkarokko aiheuttaa nykyisin näin valtavia operaatioita, kun esimerkiksi 1970-luvulla se oli tavallinen tauti, jonka lähes jokainen sairasti?

– Nykyisin tiedetään, että tuhkarokkoon sairastuneilla on iso riski komplikaatioihin. Lisäksi sairastuminen on mahdollista estää rokotteella, Husin infektiolääkäri Asko Järvinen sanoo.

Tuhkarokko on Järvisen mukaan kaikista herkimmin tarttuva tautimme.

– Se tarttuu ilmakontaktin kautta. Jos virusta erittävä henkilö on ollut tilassa, sen läpi kulkeva voi saada tartunnan.

Suurta epidemiaa tuhkarokko ei Suomessa voi aiheuttaa, koska yli 95 prosentilla väestöstä on joko taudin sairastamisen tai rokotteen takia suoja sitä vastaan.

– Riskiryhmää ovat pienet lapset, joilla ei ole vielä rokotteen suojaa, rokottamattomat ja immuunipuutteiset henkilöt.

Suoja voi olla puutteellinen 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa syntyneillä, jotka eivät ole sairastaneet tuhkarokkoa, mutta eivät myöskään ole saaneet rokotusta.

– Heidän on järkevää hankkia rokote. Sen saa omalta terveysasemalta, Järvinen neuvoo.

Jos ei ole varma, onko sairastanut tuhkarokkoa, rokotteesta ei käytännössä ole haittaa. Tuhkarokon vasta-aineet voidaan myös tarkistaa verikokeella ennen rokotusta.

– Osa väestöstä on sairastanut tuhkarokon ilman oireita. Minullakaan ei ole vanhempieni mukaan ollut sitä, mutta silti vasta-aineet löytyvät, Järvinen kertoo.

Sairastettu tuhkarokko antaa nykytiedon mukaan elinikäisen immuniteetin. MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan suojaa erittäin hyvin tuhkarokolta. MPR-rokote on kuulunut rokotusohjelmaan vuodesta 1982.

Jos henkilö on altistunut tuhkarokolle, kolmen päivän kuluessa altistumisesta annettu rokote voi vielä ehkäistä taudin.

Tuhkarokkovirus säilyy ilmassa tartuttavana jopa kaksi tuntia

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja.

Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla kuolemaan johtava tauti.

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartunnan lisäksi ilmateitse. Sairastunut erittää virusta runsaasti. Virukset säilyvät tartuttavina huoneilmassa ja pinnoilla jopa kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartuttava henkilö on poistunut.

Tauti tarttuu erittäin herkästi. Yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan.

Oireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Sairastunut levittää tautia 4 vuorokautta ennen ihottumaa ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon.

Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Yleisimpiä tuhkarokon jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus (7–9 prosentilla), ripuli (8 %), keuhkokuume (1–6 %) ja hengitysteiden bakteeri-infektio.

Tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön puolustuskykyä muita tauteja vastaan viikosta jopa yli kahteen vuoteen.

Tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa tuhatta sairastunutta kohden.

Tuhkarokkoon liittyvä aivotulehdus on harvinainen komplikaatio (noin yhdellä tuhatta sairastunutta kohden). Hyvin harvinainen jälkitauti on vuosia myöhemmin alkava aivojen yleistulehdus, joka ilmenee yhdellä sataa tuhatta sairastunutta kohden.

Tuhkarokkoon ei ole lääkettä, mutta sen oireita voidaan helpottaa.

Koska tuhkarokkovirus tarttuu vain ihmisestä toiseen, olisi tuhkarokon hävittäminen koko maailmasta teoriassa mahdollista. Onnistuakseen, tämä vaatisi kuitenkin pitkäaikaisen korkean rokotuskattavuuden ympäri maailmaa.

Lähde: THL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 3. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 4. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 5. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 14. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 15. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 9. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 10. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 11. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 12. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 13. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.