Sisäilmaongelmien käyttäjäkyselyjä ylitulkitaan, älähtää THL – "Sellaista rakennusta ei ole olemassakaan, jossa kukaan ei oireile"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rakennuksia ei voida mustavalkoisesti jakaa ”terveisiin” ja ”sairaisiin” ihmisten oireilun perusteella.

Kun puoli Suomea vaikuttaa jo kärsivän hometaloista ja sisäilmaongelmista, ottaa myös THL kantaa keskusteluun. Kannanoton tavoitteena on saada tutkimusten painopiste siirtymään ihmisten oireilusta kuntokartoituksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden mukaan on tärkeää, ettei rakennusten korjaustarpeista päätetä pelkästään käyttäjäkyselyissä ilmenneiden oireiden perusteella.

– Sisäilmakyselyjen perusteella tulkitaan rakennusten kuntoa ja sisäilman epäpuhtauksien määrää, kun korjauspäätösten pitää perustua ensisijaisesti tutkittuun tietoon rakennusten kunnosta, THL:n asiantuntijat painottavat artikkelissaan, joka on julkaistu Ympäristö ja terveys -lehdessä 18.2.2019.

Asiantuntijoiden mukaan rakennuksia ei ylipäätään voida mustavalkoisesti jakaa ”terveisiin” ja ”sairaisiin” ihmisten oireilun tai altistumisen perusteella, koska kaikissa rakennuksissa on enemmän tai vähemmän sekä oireilua että erilaisia altisteita.

– Esimerkiksi jonkinasteisia mikrobiperäisiä vaurioita esiintyy lähes kaikissa rakennuksissa jossain vaiheessa niiden elinkaarta. Sellaista rakennusta, jossa kukaan ei oireile, ei myöskään ole olemassa, THL:n asiantuntijat kirjoittavat.

THL peräänkuuluttaa suuria tunteita herättävien sisäilmaongelmien käsittelyyn nykyistä järkevämpää suhtautumista. Artikkelin mukaan sisäilmaan liittyvät väärinkäsitykset ja oireilun käyttö sisäilman epäpuhtauksien mittarina vaikeuttavat asian järkiperäistä käsittelyä.

Käy liian helposti niin, että korjataan vääriä rakennuksia eikä niitä, joiden olosuhteet ovat terveydelle haitallisimpia. Artikkelissa muistutetaan kuitenkin, että ihmisten oireita ei pidä vähätellä.

– Oireilu on aina todellista, eikä oireilun vähättely hyödytä ketään, ei sisäilmaongelmien ratkaisemista eikä oireilevaa henkilöä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Juha Pekkanen

Sisäympäristöissä oireilevien tilannetta tulisikin THL:n mukaan parantaa. Puutteita ja kehittämistarpeita on hoito- ja palvelupoluissa, diagnostiikassa ja hoidossa, oireilevien tukemisessa, sosiaaliturvassa sekä kuntoutuksessa.

– Oireiden syyt tulee selvittää, oireilevaa ja sairastunutta auttaa. Joskus toimien kohde on ympäristö, joskus oireileva, usein molemmat. Myös terveydenhuollon ammattilaisten tiedot ja taidot sisäympäristöissä oireilevien potilaiden kohtaamisesta tarvitsevat päivittämistä, sanoo THL:n ylilääkäri Jussi Lampi.

THL:n oman Sisäilma ja terveys -ohjelman tavoitteena on keskittyä ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, tuoda uusia tutkittuun tietoon perustuvia keinoja ja ratkaisuja ongelmatilanteisiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut