Asola vai Korso? – Näin uuden uimahallin sijainti näkyy sen hinnassa

HANKE Päätös uimahallin paikasta on monelle herkkä asia, toteaa sijaintiselvitystä johtava virkamies.

Uimahallin sijaintiselvitystä johtava Janne Juntunen esittelee hallin paikkaa Elmon puistossa. Alue on vaihtoehdoista ainoa, jonne halli voidaan rakentaa ilman kaavamuutosta. Parkkipaikat tehtäisiin voimalinjojen alle. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalle rakennettavan uuden uimahallin paikka kiinnostaa. Kaupunki avasi tammikuun lopussa verkkokyselyn, jossa voi kertoa mielipiteensä uimahallin sijainnista. Kyselyyn on parissa viikossa tullut yli 1 600 vastausta. Uimahallin sijaintiselvitystä johtavan Janne Juntusen mielestä se ei ole mikään ihme.

– Uimahalli on arkinen, mutta tärkeä paikka, niin kuin kaupat ja muut palvelut, sanoo Juntunen.

Eikä projektin hintakaan ole vähäinen. Uimahallin rakentamiseen on kaupungin investointiohjelmassa varattu 17,5 miljoonaa euroa.

Varmaa on, että uusi halli rakennetaan Asolaan tai Korsoon. Sijaintivaihtoehtoja on neljä. Asolassa vaihtoehdot ovat Elmon alue ja Hagsberginhaka osoitteessa Asolanväylä 33. Korson keskustassa uimahalli voidaan rakentaa lähelle uutta Astrumin tornitaloa liikenneympyrän pohjoispuolelle, jossa on nyt autokorjaamotoimintaa ja VPK:n talo. Paikan osoite on Urpiaisentie 5-7. Korsossa toinen mahdollinen paikka on terveysaseman eteläpuolella osoitteessa Minkkitie 8. Paikalla on tällä hetkellä purettava rakennus.

– Urpiaisentien tontilla on autokorjaamolla vuokrasopimus vuoteen 2025 asti, joten sen vaikeuttaa suunnitelmia sillä paikalla, toteaa Juntunen.

Vantaan liikuntatoimenjohtaja Veli-Matti Kallislahti kuitenkin muistuttaa, että vuokrasopimuksesta päästään rahalla aiemminkin eroon.

Uimahallin sijainti näkyy myös sen hinnassa. Kaupunki on teettänyt sijaintiselvityksen, jossa on laskettu myös eri vaihtoehtojen hinta. Arvion mukaan uimahallin rakentaminen tulee kalliimmaksi, jos se tehdään Korsoon. Urpiaisentielle tai Minkkitiellerakennettaessa hallinkustannusarvio on 18 ja 19,7 miljoonan euron välillä. Asolaan hallin lasketaan nousevan halvemmalla. Elmon alueelle rakennettaessa hallin kustannusarvioon 17,6–17,8 miljoonaa euroa. Hagsberginhakaan hallisyntyisi arvion mukaan 17,6–17,7 miljoonalla eurolla.

Isoimmat erot kohteiden kustannusten välillä syntyvät pilaantuneen maa-aineksen käsittelystä ja ne ovat karkeita arvioita.

Kooltaan Hakunilan uimahallia vastaava uusi hallirakennus vaatii tilaa. Hallin lisäksi alueelle tulee sopia noin 200 parkkiruutua. Elmon puistossa ja Hagsberginhaassa parkkipaikat tehtäisiin voimalinjojen alapuolella olevalle maa-alueelle.

Päätös hallin sijainnista tehdään kesään 2019 mennessä ja sen tekevät poliittiset päättäjät. Uimahalliasia kuuluu kolmelle eri lautakunnalle ja lopullisen päätöksen tekee Juntusen mukaan kaupunginhallitus. Vaikka asukkaiden mielipiteitä kerätään, kyseessä ei siis ole äänestys, muistuttaa Juntunen. Mielipiteitä kuitenkin luvataan käyttää päätöksenteossa hyväksi.

Juntunen kuvailee uimahallin sijainnin olevan monelle herkkä asia. Se näkyi myös aiheesta järjestetyssä keskustelutilaisuudessa kaupungintalossa keskiviikkona. Elmon alue sai paljon kehuja ja yleisökommenteissa toivottiin "ikuisuuden jatkuneen" Elmo-suunnitelman vihdoin etenevän. Yleisössä myös toisaalta ihmeteltiin, miksi Elmoa lobataan niin näkyvästi, vaikka Korso-sijaintivaihtoehdoilla on omat laajat kannattajakuntansa.

Uuden uimahallin on tarkoitus valmistua vuonna 2024. Vanha Korson uimahalli on käytössä uuden hallin valmistumiseen saakka. Sen jälkeen se puretaan.

Tikkurilan uimahalli vietti 50-vuotisjuhliaan ja avautui vastikään remontoituna. Uusi Koillis-Vantaan uimahalli palvelee todennäköisesti vielä silloin, kun kukaan asiasta nyt päättävä ei ole enää elossa.

Sijaintipäätöksessä voidaan tukeutua ennusteisiin. Missä uimahalli palvelee tulevien vuosikymmenien aikana suurinta väestömäärää? Missä hallin aktiivikäyttäjät asuvat ja millä he liikkuvat?

Ennusteet eivät kuitenkaan vapauta päättäjiä arvovalinnoista. Halutaanko hallille helppo kulku autolla vai julkisilla? Onko hallin paras sijaita urheilukeskittymässä vai lähellä kauppoja ja muita arki-illan asioita? Miten paikan valinnassa otetaan huomioon muita hankkeita?

Verkkokysely uimahallin paikasta on avoinna kaupungin sivuilla 20. helmikuuta asti. Kyselyä on klikattu ahkerasti ja toivottavasti sama tahti jatkuu. Yksi päättäjille jäävistä arvovalinnoista on se, kuinka paljon asukkaiden mielipide päätöksenteossa lopulta painaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.