Vantaa yrittää säilyttää luonnon monimuotoisuutta – Rauhoitus luonnonsuojelulailla antaa vahvan turvan

YMPÄRISTÖ Yleiskaavaan suunnitellaan lisää luonnonsuojelualueita.

Martinlaaksossa asuvat Matti ja Lea Alho liikkuvat Raappavuorten ulkoilualueella Varistossa lähes päivittäin. Päivi Tuovinen

Armi Suojanen

Vantaa on kuin tilkkutäkki, jossa luonnonsuojelualueita ja luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeitä luo-alueita sijaitsee siellä täällä.

– Uuden yleiskaavaluonnoksen pyrkimys on, että tilkut yhdistyvät ekologiseksi verkostoksi, joka palvelee monia eri lajeja. Kasvien siemenet leviävät ja eläimet, kuten liito-oravat, liikkuvat, kiteyttää Vantaan kaupunkisuunnittelun johtava maisema-arkkitehti Laura Muukka

Kasvit leviävät ja eläimet liikkuvat."

Verkosto muodostuu laajemmista ekologista runkoyhteyksistä ja pienen mittakaavan paikallisista yhteyksistä, jotka pitävät huolta luonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

– Iso lähtökohta on, että luonnon monimuotoisuus on maailmalla tuhoutumassa ja Vantaalla yritetään tehdä se, mitä voidaan, Muukka sanoo.

Uuteen yleiskaavaan suunnitellaan yhteensä noin 460 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita, jolloin Vantaalla olisi suojeltuja alueita yhteensä noin 1 800 hehtaaria, kun mukaan lasketaan jo aiemmin rauhoitetut alueet. Lisäksi luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä uusia luo-alueita olisi yleiskaavaan tulossa noin 480 hehtaaria. Silloin luo-alueita olisi yhteensä noin 700 hehtaaria.

Jos kaikki toteutuvat, yleiskaavoituksen suunnittelija Paula Kankkunen laskee, että  luonnonsuojelu- ja luo-alueita olisi Vantaan pinta-alasta yhteensä noin seitsemän prosenttia.

Uusista alueista suurin osa sijaitsee kaupungin omistamilla mailla. Monet luonnonsuojelualueiksi kaavaillut alueet ovat jo luo-alueita nykyisessä yleiskaavassa, mutta nyt niiden asema nousee.

– Luonnonsuojelualueella, kun se on lain nojalla rauhoitettu, on hirveän vahva turva, vahva status, Muukka toteaa.

Luo-alueiksi kohotettavissa paikoissa vaaditaan maisematyölupaa, jos metsää halutaan hakata tai maata muokata.

Muukka korostaa kuitenkin, että suojelualueilla pitää voida esimerkiksi parantaa ulkoilureittejä, kunhan luontoarvot eivät vaarannu.

– Kanahaukka lentelee parannustöistä huolimatta, mutta lahokaviosammalta on varottava, hän mainitsee.

Kanahaukka on rauhoitettu ja lahokaviosammal on Suomessa äärimmäisen uhanalainen.

Yksi tärkeistä kriteereistä uusille luonnonsuojelualueille ovat metsäarvot.

– Melkein kaikki esitetyt luonnonsuojelualueet edustavat varttuneita, monimuotoisia, havupuuvaltaisia kangasmetsiä, jotka ovat luontotyyppinä Suomessa uhanalaistumassa, kertoo Vantaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen

Näissä metsissä on vanhan metsän rakennepiirteitä, kuten lahopuustoa sekä monipuolista puu-, kääpä- ja lintulajistoa.

– Metsät ovat uhanalaisten lajien elinympäristöjä.

Paula Kankkunen sanoo, että uudet luonnonsuojelu- ja luo-alueet ovat Vantaan kaupungilta vahva kannanotto luonnon monimuotoisuuden puolesta ja iso arvovalinta.

– Uskon, että nämä suojelukohteet nousevat vielä mittaamattomaan arvoon.

Tärkeitä luontoarvoja

Yleiskaavaluonnoksessa on nostettu esille ne alueet, joilla on kiistatta tärkeitä luontoarvoja luontoselvityksiin perustuen.

Luonnokseen ehdotettuihin luonnonsuojelualueisiin kuuluvat muun muassa Myyrmäenlehto ja Raappavuoret Länsi-Vantaalla sekä Vierumäen metsä Koillis-Vantaalla.

Myyrmäenlehdon alue on voimassaolevassa yleiskaavassa luo-alue. Myyrmäenlehto ja Raappavuoret ovat tärkeitä asutuksen läheisenä luontoalueena ja ekologisen verkoston osana.

Vierumäen metsällä on merkitystä myös pääkaupunkiseudun viherkehän osana.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tasapainoilua luonnon ja kävijöiden välillä 9.2.2019 8:00
  2. Katso kartat: Uudellemaalle aiotaan perustaa 100 uutta luonnonsuojelualuetta 18.1.2019 20:15
  3. Uudet arviot Suomen hiilinielusta julki – Luonnonsuojeluliitto patistaa kovempiin toimiin 12.12.2018 15:08
  4. Nämä 5 luontotyyppiä ovat Suomessa nyt äärimmäisen uhanalaisia – WWF: "Vakava viesti" 18.12.2018 14:04
  5. Kaupunki tekee ympäristötekoja – Luontoaktiivi toivoo asukkaiden huomaavan ristiriidan omassa toiminnassaan 21.10.2018 8:45
  6. Suomi edelläkävijä luonnon arvostamisessa – liputti ensimmäisenä maana maailmassa 25.8.2018 6:42

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut