Kivan kamun kanssa kulkee vaikka sokkona – Pehtoorin päiväkodissa Kartanonkoskella kehitettiin kaveritaitoja

KASVATUS Sosionomiopiskelijoiden Reilu Kamu -hanke opastaa lapsia empaattisuuteen ja toisen auttamiseen toiminnallisin keinoin.

Matiasta, 7, sokkorata jännitti hiukan, mutta ei liikaa, kun samanikäinen Nicolas antoi taustatukea. Sosionomiksi opiskeleva Anne Vannesluoma antoi myös kaveruksille suuntaohjeita. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kuinka uskaltaa kulkea putken läpi, astua käärmeen yli ja työntää käden pussiin, jossa on sisällä jotain epämääräistä? Ja kaikki tämä vieläpä silmät sidottuina.

Pehtoorin päiväkodin eskarilaiset, joukossa muutama 5-vuotiaskin, näyttivät viikolla, että hyvin sujuu, kun vieressä kulkee kädestä kiinni pitävä päiväkotikaveri.

Rata oli yksi neljästä tehtäväkokonaisuudesta, joista jokaisesta lapset saivat Reilu Kamu -passiinsa tarran ja lopussa kaiken kruunuksi rintaansa Reilu Kamu -pinssin. Hyvien kaveritaitojen lähettiläinä paikalla vieraili kuuden sosionomiksi opiskelevan aikuisopiskelijan ryhmä Laurea-ammattikorkeakoulusta.

–  Tämä liittyi opintojaksoon, jossa tehtäväksi tuli tehdä jonkinlaista vaikuttamistyötä vapaavalintaiseen aiheeseen liittyen. Huomasimme, että tarvetta kiusaamisen ehkäisyyn esiintyy pientenkin lasten parissa, mutta materiaalia ja tutkimuksia on vähemmän kuin kouluikäisistä, Jaana Jäntti kertoo.

– Lapsella reilu kaveruus ennen eskari-ikää on vielä aika luontaista. Silloin leikitään kaikkien kaverien kanssa, mutta sitten juuri ennen kouluikää alkaa se bestiksen etsimisen vaihe, tietää Eija Puhilas, joka kertoo aiemmin työskennelleensä pitkään päivähoidossa.

–  Ajatuksemme olikin suunnitella keinoja, joilla voitaisiin vaikuttaa erityisesti 5–6-vuotiaiden yhteishenkeen niin, että kouluun siirtymisvaiheessa, kun toiset menevät ekalle luokalle ja toiset siirtyvät tokalle, säilyisi yhteisöllisyyden henki sekä toisten huomioon ottaminen. Eli pystyttäisiin niistä bestiksistä huolimatta toimimaan yhdessä myös muiden kanssa eikä suljettaisi ketään pois, hän jatkaa.

– Ystävälliseen käytökseen kuuluu tietysti sekin, että osataan puhua nätisti ja myös auttaa kaveria, Anne Vannesluoma lisää.

Jäntti toteaa, että tempaus oli vain pienimuotoinen näyte teemoista ja tavoista, joilla lasta voi tukea kohti empaattista ja toista ihmistä arvostavaan toimintaan.

– Toimintoja teemoihin voi kehitellä vaikka kuinka paljon lisää. Kaikki materiaalimme on vapaasti käytettävissä muissakin päiväkodeissa ja lapset saivat pinssin lisäksi tehtäväpassin mukaansa kotiin vietäviksi, jotta viesti kulkisi myös vanhemmille.

Päiväkotitempauksessa hyvää kaveruutta vahvistettiin toiminnallisuudella ja vuorovaikutustaitoihin keskittymällä.

Lapset pohtivat yhdessä kuvia katsellen, millaisia tunteita erilaisiin tilanteisiin liittyy ja jännittävän sokkoradan jälkeen kerättiin duplopalikoita reppuun, ei kuitenkaan omaan vaan kaverin. Erilaisia tervehdystapojakin kokeiltiin ja keskusteltiin hetki siitä, millainen on kiva kaveri.

Tiivistetysti mielipiteistä selvisi, että ainakin hän antaa toisen voittaa pelissä, jakaa lelujaan myös muille ja saattaapa yltyä halaukseenkin.

Lisätietoa Reilu Kamu -hankkeesta ja hankkeen tarjoamat materiaalit löytyvät täältä: https://www.facebook.com/reilukamu/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 12. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.