Asuinalueiden rakentaminen "pystymetsään" pysähtyy – Vantaa aikoo kasvaa nyt tiivistämällä

TULEVAISUUS Uudessa yleiskaavassa määritellään, millainen on tulevaisuuden Vantaa.

Armi Suojanen

Uusien asuinalueiden valloittaminen pelloilta ja metsistä on toistaiseksi ohi Vantaalla. Ainakaan seuraavien lähivuosikymmenien aikana kaupunki ei kasva uusia asuinalueita kaavoittamalla, vaan tiivistämällä.

On vain yksi poikkeus. Se on Länsisalmen itämetron aseman ympärille rakentuva asuinalue.

Asukasmäärän kasvu halutaan suunnata nykyisiin keskuksiin, joissa täydennysrakennetaan. Lisäksi 1960–70-luvun lähiöitä uudistetaan vanhaa purkamalla sekä uutta rakentamalla. Pientaloalueille mahdollistetaan lisärakentaminen.

Näin määritellään Vantaan uudessa yleiskaavaluonnoksessa, joka osoittaa kaupungille ja sen päättäjille tulevaisuuden suuntaviivat ja tavoitteet aina vuoteen 2050 asti. Tuolloin Vantaalla voi hurjimpien ennusteiden mukaan asua jopa 370 000 asukasta eli 140 000 enemmän kuin nyt.

– Kiihdytämme kasvua ja ratkaisemme ongelmia, kiteyttää kaupunginjohtaja Ritva Viljanen yleiskaavan tavoitteen.

Yleiskaavaluonnoksen mukaan kaupungin tiivistämiseen ja ilmastonmuutosta hidastamaan tarvitaan entistä parempaa joukkoliikennettä. Ja aivan erityisesti raitiolinjaa eli Vantaan Ratikkaa Mellunmäestä Hakunilan ja Tikkurilan kautta lentoasemalle.

– Ratikka mahdollistaa sisäisen kasvun, kiteyttää liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holm

Ratikkalinjan varrella asuinalueita voidaan tiivistää ja uudistaa varsinkin Vaaralassa ja Länsimäessä. Samalla Itä-Vantaa saa kaivatun raideyhteyden.

Yleiskaavapäällikkö Mari Siivola korostaa, että ratikalla on merkittävä vaikutus myös segregaation eli alueiden eriytymisen torjumisessa, mikä sekin kuuluu yleiskaavan tavoitteisiin. Ihmisille on tärkeää päästä kulkemaan töihin, kouluun ja vapaa-ajalla. Myös yritykset hyötyvät työvoiman sujuvasta liikkumisesta.

Kaupunginvaltuustolta odotetaan ratikan jatkosuunnittelupäätöstä syksyllä.

Vantaalaiset haluavat lisää vihreyttä kotikaupunkiinsa. Se tiedetään muun muassa yleiskaavaa varten tehdyn tulevaisuuskyselyn vastausten perusteella. Uudessa yleiskaavassa Vantaalle olisi tulossa 19 uutta luonnonsuojelualuetta, yhteensä 460 hehtaaria ja 31 uutta luo-aluetta eli luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeitä alueita ja siten säilytettäviä alueita, 480 hehtaaria.

Johtava maisema-arkkitehti Laura Muukka toteaa, että myös peltoja ja maisemia halutaan vaalia. Pelloilla on ruokaturvankin kannalta merkitystä tulevaisuudessa.

Palvelut Vantaa ohjaa niin, että päivittäisiä palveluita, kuten ruokaa, pitää saada kaupunkikeskustoissa ja asuntoalueilla. Isot myymälät kuuluvat kaupallisten palveluiden alueelle, kuten Koivuhakaan, joka voi laajeta.

Kaupunginhallitus päättää maanantaina yleiskaavan 2020 luonnoksen asettamisesta nähtäville. Sen jälkeen sitä esitellään kuntalaisille yleisötilaisuuksissa eri puolilla kaupunkia helmi-maaliskuussa. Mielipiteitä kerätään verkossa sekä perinteiseen tapaan kirjallisena kaupungin kirjaamoon jättämällä.

Yleiskaavan vuorovaikutusosa ja vaikutusten arvioinnit tehdään tänä vuonna. Kaupunginvaltuuston on tarkoitus hyväksyä yleiskaavaehdotus mahdollisine muutoksineen ensi vuonna.

Juttuun korjattu (11.2.klo 11.45) kasvuennuste 370 000, josta puuttui yksi nolla.

Poimintoja

Yleiskaavaluonnoksessa esitetään muun muassa:

Ylästön golfkenttävaraus poistetaan.

Suurta rantatietä kehitetään matkailuun.

Kehä II:n varaus poistuu Myyrmäestä.

Vierumäkeen Tuusulan rajalle tulee uusi työpaikka-alue.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaan uuden yleiskaavan luonnosta esitellään yleisölle 5.2.2019 13:10
  2. Vantaalla äänestettiin Östersundomin yleiskaavasta 10.9.2018 20:44
  3. Vantaan pinta-alasta kolmannes on metsää – kaupunkilaiset kaipaavat silti luontoon 2.9.2017 7:20
  4. Tiesitkö? Kolmannes Vantaasta onkin metsää 22.10.2016 7:30

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut