Tasapainoilua luonnon ja kävijöiden välillä

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Pääkaupunkiseudun luontokohteissa riittää väkeä – välillä ruuhkaksikin asti. Itse asiassa niin paljon, että Nuuksion kansallispuiston ruuhkaiselle parkkipaikalle asennettiin viime vuonna kamerat, jotta autolla retkeilemään saapuvat voivat tarkistaa netistä lähes reaaliaikaisesti alueen parkkipaikkatilanteen.

Nuuksion parkkikamerat ovat kuitenkin puistonjohtajan mukaan osoittaneet tarpeellisuutensa. Viime vuonna Nuuksion kansallispuiston kävijämäärät nousivat kahdeksalla prosentilla. Kansallispuistossa kävi arviolta lähes 350 000 ihmistä, joista suurin osa lähti liikkeelle Haukkalammen alueelta.

Kokonaan ei ruuhkia Nuuksiosta karkoteta pelkillä parkkikameroilla. Kansallispuistoon onkin suunnitteilla uusi reitistö, joka lähti luontokeskus Haltian lähettyviltä. Luontoon pääsisi helpommin julkisella liikenteellä, ja parkkipaikkojakin olisi enemmän. Jos suunnitelmat toteutuvat, niin valmista pitäisi olla kahden kolmen vuoden päästä.

Luonnossa liikkumisen lisääntyminen näkyy myös Vantaan Kuusijärvellä. Vantaan kaupunki on havahtunut alueen kestokykyyn ja suunnitteleekin kehittävänsä Kuusijärven aluetta ja sen kautta tapahtuvaa kulkua Sipoonkorven kansallispuistoon. Suunnitelmissa on muun muassa parkkialueen laajennus toistamiseen muutaman vuoden sisällä sekä reittien kehittämistä ja uusia luontomatkailutoimijoita. Kolme neljästä Kuusijärven kävijästä saapuu paikalle omalla autolla. Vantaalaisten lisäksi Kuusijärven alueen luonnosta nauttivat myös helsinkiläiset ja kehyskuntien asukkaat.

Suunnitelmat ovat tasapainoilua kävijämäärien ja luontoarvojen vaalimisen välillä. Tärkeintä on kuitenkin se, että ihmiset liikkuvat luonnossa – saapuivat he sen äärelle sitten omalla autolla tai julkista liikennettä käyttäen.

Mikko Heino

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut