Poste Restanten uusi käytäntö: postin nouto 3,10 euroa kerta – kolahtaa kodittomiin, jolla ei ole osoitetta

Kuvituskuva. Arkisto/Armi Suojanen

Jukka Hämäläinen

Poste Restante -palvelu muuttuu maksulliseksi maaliskuun alusta. Lähetysten noutaminen maksaa sen jälkeen 3,10 euroa noudolta.

Muutos iskee kovalla kädellä asunnottomiin, jotka ovat käyttäneet Poste Restantea, koska heillä ei useinkaan ole muuta osoitetta, johon posti voitaisiin toimittaa. Poste Restantesta postin on voinut noutaa nimellä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille:

– Mihin toimenpiteisiin liikenne- ja viestintäministeriö ja sen alainen valvontaviranomainen ryhtyy, jotta kodittomien, vailla vakinaista asuntoa olevien ihmisten peruspostipalvelut voidaan turvata edelleen maksuttomina, Andersson kysyy.

Anderssonin mielestä maksupäätös on postilain hengen vastainen ja se tulisi perua.

– Poste Restante -noutopalvelun maksullisuus jättää asunnottomaksi joutuneet epätasa-arvoiseen asemaan muuhun väestöön nähden, Andersson huomauttaa.

Postin muutos on järkyttänyt Vailla vakinaista asuntoa -yhdistystä.

– Olemme laittaneet asiasta palautetta vedoten yhdenvertaisuuteen. Toivotaan, että viestimme kuullaan ja maksusta luovutaan! yhdistys viestitti Twitterissä.

Nuorten neuvontapiste Ohjaamo muistuttaa, että hallintolain mukaan viranomaiset toimittavat tiedoksiantonsa kirjeillä.

– Kirje on usein ainoa tapa, jolla henkilö saa tiedon viranomaisen tapaamisajasta tai selvityspyynnöstä. Tapaamisesta poisjäänti tai vastaamatta jättäminen saattaa keskeyttää henkilön toimeentulon turvaavien etuuksien maksatuksen, Ohjaamon henkilökunta huomauttaa.

Postin noudon muuttuminen maksulliseksi osuu ohjaamolaisten mukaan koviten juuri niihin, jotka käyttävät eniten viranomaispalveluita.

– Kun käytössä on alle 400 euroa kuukaudessa syömiseen, kulkemiseen ja laskujen maksamiseen, on inhimillistä valita postien nouto kahden viikon välein (6,20€/kk) kuin käydä päivittäin hakemassa postit (62€/kk).

– Heikossa rahatilanteessa olevien tilanne voi huonontua entisestään, kun rahapulan vuoksi tärkeät postit jäävät saamatta, mikä taas johtaa velkojen lisääntymiseen laskujen myöhästymismaksujen, perintäkulujen sekä etuuksien maksatuksen katkeamisen muodossa.

Ohjaamon väki pelkää, että uudistus lisäksi ruuhkauttaa entisestään viranomaispalveluita ja lisää muutenkin kiireisten työntekijöiden työtaakkaa.

Kuluttajakirjepalveluista vastaava Postin johtaja Noora Laaksonen kertoo, että Poste Restanten maksulliseksi muuttamista tarkasteltiin etukäteen myös asunnottomien osalta.

– Mutta emme löytäneet ratkaisua, jolla heidät voitaisiin ottaa huomioon eri ehdoin kuin muut, hän sanoo.

Laaksonen toteaa, että Posti on avoin keskustelulle Poste Restanten postin noudon maksollisuudesta.

– Eri tahot ovat ilmaisseet, että asialle pitää tehdä jotain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 11. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Fazerin vierailukeskus avautuu ensi viikolla – kesällä pihalle avataan kasvihuone

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.