Ehdotus: Kotimaiset ja ulkomaiset elintarvikkeet eri hyllyihin kaupoissa

Tuore selvitys ehdottaa kotimaisten ja ulkomaisten tuotteiden sijoittamista eri hyllyille. Arkisto/ Jussi Vehkasalo

Marika Lumme

Kotimaiset ja ulkomaiset elintarvikkeet halutaan tulevaisuudessa eri hyllyihin kaupassa. Ehdotus on yksi Maatalouden kannattavuusselvityksen keinoista, joiden avulla Suomen maatalous voitaisiin saada tulokselliseen nousuun. Selvitys luovutettiin valtioneuvostolle torstaina.

Selvityshenkilö Reijo Karhinen mukaan kotimaisten ja ulkomaisten elintarvikkeiden sijoittelua eri hyllyille tukee se, että kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia ruuasta ja sen alkuperästä.

Kuluttajat näkevät paikallisesti tuotetun lähiruuan tarjonnan kasvattamisen keskeisenä keinona lisätä kotimaisen ruuan ostamista.

– Kotimaisen ruuan tarjontaan kauppa voi vaikuttaa kuluttajien mielestä merkittävästi tuotteiden esillepanolla, selkein tuote- ja alkuperäismerkinnöin. Vastuullisuuttaan korostavan kaupan tulisikin alkaa kilpailla selvästi nykyistä enemmän myös siitä, kenellä on selkeimmät ja positiivisinta huomiota herättävät hyllyosiot ainoastaan suomalaisille ruokatuotteille, Karhinen ehdottaa selvityksessä.

Karhinen esittää hallitukselle kymmeniä erilaisia keinoja, muun muassa asiakastiedon laajempaa käyttömahdollisuutta asiakkaan luvalla.

Selvitystyön toimeksiantona oli kartoittaa mahdollisuudet lisätä maatalouden yrittäjätuloa 500 miljoonalla eurolla, joka selvityksen mukaan on mahdollista. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kuitenkin laaja-alaisia muutoksia ja uudistumista niin alkutuotannossa kuin koko ruokaketjussa. Raportin yksi keskeisimmistä esityksistä on uuden osaamis- ja palvelukeskuksen perustaminen Luonnonvarakeskuksen yhteyteen.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK otti kantaa esitykseen torstaina. MTK kiittelee Karhisen esityksiä muun muassa elintarvikeviennin lisäämisestä ja maatalouden uusista rahoitusmalleista.

MTK korostaa, että Karhisen esitykset eivät tuo uusia ratkaisuja akuuttiin kannattavuuskriisiin vaan raportissa katsotaan pidemmälle, usean vuoden päähän. MTK myös muistuttaa, että useisiin raportissa esitettyihin toimiin on jo tartuttu.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut