Vihreiden perustulomalli olisi 600 euroa kuukaudessa – perussuomalaiset ei halua perustuloa, keskusta kokeilisi

Puolueilla on kovin erilaiset näkemykset perustulosta, johon niputettaisiin nykyisiä sosiaalitukia. arkisto / Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Vihreät julkistivat torstaina perustulomallinsa. Suuruudeltaan perustulo olisi 600 euroa kuukaudessa. Tavoitteeseen edettäisiin askeleittain kahden hallituskauden aikana.

Ensi vaalikaudella otettaisiin käyttöön puolikas perustulo, joka korvaa osan muusta perusturvasta. Se olisi vastikkeeton ja suuruudeltaan noin 300 euroa. Lisäksi vihreät peräänkuuluttaa laajaa perustulokokeilua, jossa olisi mukana vähintään 10 000 henkilöä eri elämäntilanteissa.

Vihreiden mielestä hallituksen on käynnistettävä sosiaaliturvan päivittäminen 2000-luvulle.

– Seuraavan hallituksen tehtävänä on yhdistää nykyiset perusturvaetuudet eli työmarkkinatuki sekä perus-, sairaus- ja vanhempainpäivärahat yhdeksi perusturvaksi ja korottaa niiden tasoa 50 eurolla. Lisäksi on toteuttava perhevapaauudistus, tehtävä opintorahaan 33 prosentin tasokorotus ja parannettava yrittäjien perusturvaa, summasi vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo

Perussuomalaiset ilmoittivat torstaina vastustavansa perustuloa.

– Niin periaatteellisista kuin taloudellisistakin syistä. Emme halua kannustaa jakamaan 'ilmaista rahaa'– varsinkaan silloin, kun rajamme vuotavat, puolueen uudessa sosiaalipoliittisessa ohjelmassa todetaan.

Perussuomalaiset epäilevät, että riittävän tasoinen perustulo tulisi liian kalliiksi, ja sitä pitäisi kompensoida muilla tukimuodoilla. Perussuomalaiset panostaisivat "yleistukeen".

– Yleistuki yhdistää erilaisia tukimuotoja yhteen, jolloin järjestelmä on yksinkertaisempi. Oleellisinta on se, että se kannustaa paremmin työn tekemiseen.

lanseerasi torstaina "kannustavan perustulon". Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Muhonen ehti jo teilata, että keskustan perustulomallilla ei juuri ole mitään tekemistä perustulon kanssa.

Keskustan mallissa korostetaan, että työn vastaanottamisen pitää aina olla kannattavaa, ja että nykyjärjestelmää pitää yksinkertaistaa.

Keskusta kytkesi palvelut tiiviiksi osaksi työllistymistä ja huolehtisi siitä, että ihmisillä on suurempi päätäntävalta työllistymistä ja kuntoutumista edesauttaviin palveluihin.

– Palvelut pitää saada omavirkailijalta, joka ohjaa läpi palveluiden. Näin asiakas voi entistä paremmin olla mukana palveluidensa suunnittelussa ja itseään koskevassa päätöksenteossa, painottaa perustulomallityötä johtanut keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni

Kulmunin mukaan kannustavan perustulon kustannuksia ja työllisyysvaikutuksia on vaikea arvioida. Siksi mallin käyttöönotossa olisi syytä edetä kokeilujen kautta.

Myös kristillisdemokraatit ajavat yleisturvamallia perustulon sijaan.

SDP on esittänyt nykyjärjestelmäntilalle omaa yleisturvamalliaan.

– Mallin yksinkertaisuus ja ennakoitavuus poistaa nykysosiaaliturvan viiveitä ja vaikeaselkoisuuden sekä tekee työn vastaanottamisesta helpompaa ja kannattavampaa. Mallin toimeenpanossa karsitaan byrokratiaa hyödyntämällä laajasti kansallista tulorekisteriä ja muita tietojärjestelmiä, kertomallia valmistelleen työryhmän puheenjohtaja,kansanedustajaTarja Filatov(sd) tiedotteessa keväällä 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.