Tikkurilan uudella torilla alkaa koronan drive in -testaus – tehdään myös vasta-ainetestejä

Lääkärikeskus Mehiläisen lääkäri Jyri Aallon mukaan potilaita ei testata Mehiläisen autossa, vaan hoitajat kävelevät potilaiden autojen luokse ja ottavat näytteen avatun ikkunan kautta. Marika Lumme
Marika Lumme

Marika Lumme

Lääkärikeskus Mehiläinen aloittaa koronaviruksen testaamisen Tikkurilan uudella torilla. Kyseessä on drive in -testaus, joka käynnistyy pääsiäisenä, perjantaina 10. huhtikuuta.

Drive in -koronatestausta voidaan tehdä henkilöille, joilla on ylähengitystieoireita tai henkilöille, jotka epäilevät sairastaneensa koronaviruksen. Testiin haluavilla tulee olla Mehiläisen digiklinikkalääkärin lähete.

– Henkilö, joka epäilee itsellään koronavirusta, on yhteydessä Mehiläisen digiklinikan lääkäriin, kertoo Lääkärikeskus Mehiläisen Kielotien vastaava lääkäri Jyri Aalto.

Drive in -piste tarkoittaa Mehiläisen autoa, joka sijaitsee Tikkurilan uudella torilla, Vantaan kaupungin talon vieressä. Testejä ei tehdä Mehiläisen autossa, vaan laboratoriohoitaja kävelee potilaan auton luokse. Autot parkkeerataan Asematien varteen.

Laboratoriohoitaja ottaa näytteen auton ikkunasta suojavarusteet yllään.

Akuuttiin tautiin viittaava koronavirustesti lennätetään Etelä-Koreaan tutkittavaksi ja tuloksen potilas saa noin kahdessa vuorokaudessa. Koronavasta-ainetestin tulokset tulevat saman päivän aikana. Testit ovat maksullisia.

Drive in -laboratoriossa tehdään siis myös vasta-ainetestejä, joilla selvitetään onko henkilö jo sairastanut koronaviruksen. Aallon mukaan molempiin testeihin liittyy tärkeä tavoite saada epidemiatilanne kuriin Suomessa. Kun testauskapasiteettia on vihdoin Suomessa pystytty kasvattamaan, sitä halutaan Aallon mukaan käyttää hyödyksi. Sairaanhoitopiirit ja Mehiläinen tekevät yhteistyötä jäljittääkseen koronaketjuja.

– Kun potilaalla todetaan positiivinen PCR-koronavirustesti, välitämme tiedon myös kaupungin vastaaville infektiolääkäreille. Meidän sairaanhoitajamme soittavat potilaalle ja selvittävät hänen voinnin sekä keitä kaikkia potilas on kontaktoinnut 24 tunnin aikana ennen ensimmäisiä oireita, Aalto sanoo.

Aallon mukaan tarkoituksena on jäljittää jo varhaisessa vaiheessa kaikki mahdollisesti tartunnan saaneet.

– Näin eritys- ja karanteenitoimia voidaan tehostaa, hän sanoo.

Drive in -laboratorio on turvallinen ratkaisu, jotta mahdolliset koronaan sairastuneet eivät tartuta muita lääkärikeskuksen asiakkaita. Aalto huomauttaa, että lääkärikeskuksella on jo käytössä omat toimipisteet ja sisäänkäynnit potilaille, jotka sairastavat ylähengitystieinfektiota ja oireilevat. Näitä potilaita otetaan Mehiläisessä vastaan Kielotiellä ja Myyrmäessä omasta sisäänkäynnistä.

– Ihmisillä on paljon muitakin vaivoja ja niitä täytyy pystyä edelleen hoitamaan.

Aalto kertoo, että koronavirustesteillä on ollut suuri kysyntä, mutta lääkärikeskuksella ei ole laitteita testin tutkimiseen. Sama haaste on ollut läpi valtakunnan.

– Kapasiteettia pyritään jatkuvasti kasvattamaan. Myös me selvitämme erilaisia vaihtoehtoja, Aalto selvittää.

Mehiläinen yhdisti voimansa useiden eri suomalaisten yritysten kanssa, joka mahdollistaa testien kuljettamisen lentokoneella Etelä-Koreaan. Paluulentoja hyödynnetään muun muassa näytteenottoon tarvittavien materiaalien tuomiseksi Suomeen.

– Ilmasilta Etelä-Koreaan mahdollisti testauskapasiteetin moninkertaistamisen, Aalto sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut