Vantaa ennen ja nyt: Ovatko Tend, Tell ja Teps tuttuja nimiä? – Viertolassa syntyi puhtaudenpidon aineksia vuosikymmenien ajan

Teo Oy:n saippuamuotin puolikas on tallennettu Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin. Kuva Pekka J. Heiskanen Vantaan kaupunginmuseo Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo

Helsingin maalaiskunnassa alkoi saippuanvalmistus vuonna 1937, kun K. G. Storm perusti pienen saippuatehtaan Keravanjoen rannalle Viertolaan.

Valmistuksessa tarvittu vesi otettiin joesta ja vuorostaan jätevedet ja -lipeä laskettiin jokeen. Saippuaa keitettiin aluksi vain kesäisin, koska talvella joki oli jäässä.

Tehtaan omistajat ja yrityksen nimet vaihtuivat vuosikymmenien aikana tehdasalueen samalla laajentuessa ja tuotevalikoiman monipuolistuessa. Saippuatehdas toimi nimillä Teo Oy, Oy Nordtend Ab, Oy Havi Ab ja Henkel.

Veikko Vaali rakennutti joen varteen modernin pesujauhetehtaan vuosina 1954–1955. Kansainvälisellä lisenssillä aloitettiin Tend-pesujauheen valmistus vuoden 1960 alussa.

Saman vuosikymmenen aikana tuotantoon tulivat pesujauhemerkit Ritva, Tell ja yleispesuaine Teps ja sen lopulla alkoi aerosolien, kuten deodoranttien ja hiuslakkojen, valmistus.

Tehtaan suuri työllistäjä oli Neuvostoliiton vienti 1970-luvun lopulla lähtien aina Neuvostoliiton romahtamiseen saakka vuoteen 1991.

Saippuan valmistuksesta luovuttiin vuonna 1985. Tehtaalla jatkettiin vielä pesu- ja puhdistusaineiden valmistusta, mutta tuotanto lopetettiin Vantaalla vuonna 2001.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin on tallennettu monipuolisesti saippuamuotteja, tuotepakkauksia, valokuvia ja arkistoaineistoa tehtaan eri aikakausilta.

Saippuoiden säilytyslaatikon avatessa tulee huumaava tuoksu, joka muistuttaa menneisyydestä.

Annamari Juvonen-Eskola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut