Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisartisti tekee reggaetonia suomeksi – El Migulle latinorytmit ovat osa omaa kulttuuria

Latinalaisesta Amerikasta peräisin oleva reggaeton on energisine rytmeineen löytänyt tiensä laajasti niin klubeille, tanssivideoille kuin tanssikursseillekin, mutta suomeksi tehtynä reggaeta, dancehallia ja hip hopia yhdistelevää musiikkia on niukasti.

Simonkylässä asuva Miguel Castellón, eli El Migu, paikkaa nyt puutetta tulevalla EP-levyllään, jonka julkaisuaikaa ei ole vielä päätetty. Kuluvan vuoden aikana levyltä on lohkaistu julki kaksi singleä, Tsunami ja Cake. Jälkimmäinen ilmestyi maaliskuun lopussa.

– Suunnitelmissa olisi tiputtaa lähiaikoina vielä yksi sinkku ennen ensimmäisen EP:ni julkaisua. Biisin nimi on Kiitollinen, hän kertoo.

Kahdella ensimmäisellä singlellä mennään selkeästi biletys- ja tanssivaihteella. Kolmannen El Migu kuitenkin määrittää olevan trap-tyylisen ja muutakin eroa on.

– Haluan tehdä myös vähän diipimpiäkin biisejä. Kiitollinen on aiempia henkilökohtaisempi ja puhun siinä enemmän itsestäni.

Henkilökohtainen oli syy myös sille ihka ensimmäiselle kappaleelle, jonka Castellón teki 14-vuotiaana.

– Se oli silloiselle tyttöystävälleni. Tuolloin en vielä mitenkään vakavissani ajatellut keskittyväni musiikkiin. Halusin vain antaa hänelle jotain lahjaksi, hän naurahtaa.

Nyt ensisijainen toive on ura musiikin parissa. Kun Castellón äänitti muusikkoisänsä kanssa kotioloissa välttävälaatuisen mikin ja äänitysohjelman avulla ensimmäisen biisinsä, innostus syttyi.

– Tykkäsin siitä niin, että jatkoin biisien tekemistä, kunnes sitten eräänä päivänä äänitin yhden ihan kunnon studiossa ja halusin jatkaa. Viime vuonna tein ensimmäisen sinkun ja noin vuoden verran olen keskittynyt oikeasti musiikkiin, hän kertoo.

– Pidän monenlaisesta musiikista, reggaetonin lisäksi esimerkiksi trapista, afrotrapista ja gangflow'sta.

Suomessa syntynyt Castellón on juuriltaan kuubalais-bolivialainen. Hän sanookin latinosävyjen tulevan musiikkiinsa osin luonnostaan, osin tarkoituksellisesti oman kulttuurisen soundin säilyttämiseksi.

Reggaeton-nimen antajana pidetään puertoricolaista Daddy Yankeeta, joka keksi sen jo kymmenen vuotta ennen kuin teki tyylilajin vuonna 2004 maailmanlaajuisesti tunnetuksi kappaleellaan Gasolina. Vielä suuremman globaalin yleisön reggaeton saavutti latinopoppari Luis Fonsin ja Daddy Yankeen yhteishitillä Despacito kolme vuotta sitten.

Castellón sanookin, että Daddy Yankee on suurin hänen monista idoleistaan.

– Idolit inspiroivat minua yleisesti ja ehkä tietyssä määrin tyyleissäkin, mutta tehdessäni itse musiikkia haluan sen olevan ihan omaa juttuani.

El Migun ensimmäisen EP:n tulokasartisti halusi tehdä suomeksi tavoittaakseen mahdollisimman suuren yleisön kotimaassaan.

– Ajatuksenani on, että joskus tulevaisuudessa, kun ihmiset toivottavasti tuntevat paremmin musiikkiani ja sen seuraajia on enemmän, voisin tehdä musiikkiani myös espanjaksi.