Mielipide: Vantaan talous romahti jo ennen koronaa

toimitus

Kirjoittaja toteaa, että Vantaan talouden tila oli huono jo ennen koronaviruskriisiä ja tulee huononemaan entisestään.

Vuoden 2019 tilinpäätöksen luvut kertovat lohdutonta tarinaa Vantaan talouden nykytilasta.

Tilikauden tulos painui 63 miljoonaa euroa tappiolle. Se on huonoin tulos 2010-luvulla. Investointien tulorahoitus romahti tasolle 33 prosenttia. Sekin on 2010-luvun pohjanoteeraus.

Erityisesti on huomioitavaa, että vuoteen 2018 verrattuna menot kasvoivat vuonna 2019 hurjat 6,5 prosenttia eli 98,4 miljoonaa. Siis yhden ainoan vuoden aikana. Kuntaverotulot puolestaan kasvoivat ainoastaan 4,2 prosenttia. Investointien ja toiminnan rahavirta jäi 94 miljoonaa miinukselle. Nämä ovat erittäin huolestuttavia lukuja.

Vantaan talouden tila oli siis huono jo ennen koronaviruksen saapumista. Koronaviruksen vaikutukset tulevat heikentämään tilannetta entisestään. Nyt meillä ei ole missään nimessä varaa rakentaa lainarahalla Vantaan ratikkaa tai Lentorataa. Niiden rahoittamisen tarkoituksenmukaisuus oli jo ennen koronaa täysin tyhjän päällä. Nyt se on vapaassa pudotuksessa.

Taloussuunnitelma vuosille 2020–2023 tehtiin vuoden 2019 marraskuussa. En uskonut sen lukuihin silloin, enkä usko nyt. Toin näkemykseni esille kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa.

Vai miltä sinusta tuntuu, että Vantaan kaupungin menokasvuksi vuosien 2020–2023 aikana arvioidaan 95 miljoonaa yhteensä, kun jo pelkästään yhden vuoden aikana, vuonna 2019, kasvu oli 98,4 miljoonaa?

Kuntaverotulojen nousuksi on arvioitu vuosina 2020–2023 peräti 19,5 prosenttia. Kuntaverotulojen kasvu viimeisen kymmenen vuoden aikana 2010–2019 on ollut yhteensä vain 23 prosenttia. Hämmentävää.

Investointien tulorahoitusasteen arvioidaan nousevan 92 prosenttiin jo vuonna 2023, kun se vuonna 2019 oli 33 prosenttia. Miten se olisi mahdollista? Ei ole. Tämä yhtälö ei toimi.

Kaupungin ylin johto on jo ennen koronaa väläytellyt kiinteistöveron nousua. Nyt kaupunginjohtaja antoi jo vihjeen kuntaveron nostamisesta (VS 1.4.). Tietysti tyyliin, että siihen ”ei ainakaan vielä näillä näkymin olla tarttumassa”, joka suomeksi käännettynä tarkoittaa, että asia on harkinnassa. Näin tulkitsen.

Vuosina 2010–2019 Vantaan asukasmäärä on kasvanut 18 prosenttia, menot 33 prosenttia ja lainakanta on noussut lähes miljardiin euroon. Kuntaverotulot ovat nousseet vain 23 prosenttia. Tämä yhtälö ei voi toimia. Vantaan talous- ja velkaohjelmalla talous saatiin hyvälle tolalle. Nyt se yhteinen työ on tuhottu muutamassa vuodessa.

Toivotan jaksamista kaikille vantaalaisille ja erityisesti niille, jotka tästä kriisistä eniten kärsivät. Eli niille, jotka ovat jo ennalta olleet heikommassa asemassa.

Me selviämme tästä yhdessä. On ollut ilo huomata, että niin monet auttavat toisiaan hädässä. Haluan uskoa, että tästä lähtee vielä aikanaan nousuun parempi Vantaa.

Timo Malmi kaupunginvaltuutettu (kd.)

Ekonomi, KTM, LKV, yrittäjä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut