Yrittäjä: Vantaan vuokraratkaisu oli kuin olisi isketty lekalla päähän

Tiina Örn

Vantaan kaupunki vuokraa tiloja. Sen lisäksi tiloja vuokraavat Vantaan kaupungin omistamat VTK Kiinteistöt Oy ja VAV Yhtymä.

Kaupunki päätti tulla yrittäjiä poikkeustilanteessa vastaan. Vantaa voi pyynnöstä ja perustellusta syystä siirtää tilavuokrien perimistä enintään kolmella kuukaudella eteenpäin. Vuokrahyvistystä ei myönnetä.

Vantaalla hotelli- ja ravintolaliiketoimintaa harjoittava Reino Kallio luki kaupungin ratkaisusta sähköpostiviestistä.

– Viesti kertoi, ettei kaupunki anna vuokrasta vapautusta. Olihan se tieto kuin olisi isketty lekalla päähän, Kallio kuvailee.

Helsinkivapautti kaupungin tiloissa vuokralla olevat koronatilanteesta kärsivät yrittäjät kokonaan vuokranmaksusta toukokuun loppuun asti.

– Helsinki teki reilun ja yrittäjämyönteisen ratkaisun. Vantaan ratkaisua en ymmärrä ajassa, jossa hallitus nimenomaan puhuu, ettei terveitä yrityksiä saa päästää kuolemaan.

Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri toteaa pääkaupunkiseudun yrittäjien olevan epätasa-arvoisessa asemassa.

Samaa korostaa Kallio.

– Onhan se outoa, että 10 kilometrin päässä yrittäjää kohdellaan ihan eri tavalla kuin meitä.

Kalliosulki ravintolansa jo siinä vaiheessa, kun asiasta tuli hallitukselta vetoomus.

– Pyrimme olemaan vastuullisia. Nyt toivomme vuokranantajankin toimivan tässä vaikeassa tilanteessa yhteiskuntavastuullisesti.

Kallion yritys vastaa myös urheilutalon ja jäähallin tapahtumien ruokahuollosta.

– Kahvila- ja tapahtumaravintolatoiminta loppuivat kuin veitsellä leikaten kaupungin sulkiessa liikuntatilansa. Myös hotellista peruttiin heti kaikki varaukset.

Tilanne on hyvin toisenlainen, kuin miltä se näytti vielä helmikuussa.

– Meillä oli varauskalenteri täynnä maaliskuusta juhannukseen. Oli tulossa cheerleading-, luistelu- ja jääkiekkoturnauksia sekä keskustan puoluekokous, jonne odotettiin viittätuhatta osallistujaa. Ne kaikki on peruttu.

Hotelli Tikkurilan, urheilutalon ja uimahallin edessä olevalta parkkipaikalta on yleensä vaikea löytää vapaata paikkaa. Nyt parkkialueella on yksi auto. Harrastuspaikat ja hotelli ovat tyhjentyneet. Kuva: Tiina Örn

Vaikka liiketoiminta on seis, kulut juoksevat, sanoo Kallio.

– Vuokrat ovat todella suuri kuluerä. Niiden lisäksi on paljon muita kuluja. Vakuutukset ja ennen ravintoiden sulkemista aiheutetut kulut, henkilöstökuluja, hallinnon kuluja. Investointejakin oli tarkoitusta tehdä ja niistä on jo aiheutunut kuluja, Kallio luettelee.

Yrittäjienviesti on, ettei tilanne korjaannu käden käänteessä akuutin kriisin väistyttyä. Pyörät eivät pyöri heti täysillä, kun lähdetään nollasta. Siitä syystä Mänttäri toivoo, että Vantaa olisi tehnyt vuokra-asiassa armollisemman päätöksen.

– Jos vuokra on vaikkapa 3 000 euroa kuussa ja sen maksuun saa nyt kolmeksi kuukaudeksi lykkäystä, myöhemmin on maksettavana 9 000 euroa muiden kulujen päälle. Se on iso summa, laskee Mänttäri.

Vaikkarajoituksia purettaisiin jo toukokuussa, tilanne on Mänttärin mukaan katastrofaalinen ja ajanut monen yrittäjän epätoivoon.

– Tiedän jo yhden yrittäjän tehneen peruuttamattoman teon, Mänttäri lausuu.

Aiheeseen liittyvää

  1. Myyrmäen ja Isomyyrin kauppakeskuksen ravintoloille ja kahviloille vuokrahelpotuksia
    6.4.2020 13:01
  2. Yhteydenotot Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fineen kasvussa – "Olemme varautuneet siihen, että koronakriisi tulee näkymään meillä isosti"
    12.4.2020 18:15

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut