Louhelan aseman viereen sovitellaan tornitaloa – Myyrmäen keskusta muuttuu yhä kaupunkimaisemmaksi

Armi Suojanen

Vantaalla tutkitaan Myyrmäen keskustan reunoja nyt tarkalla silmällä. Yksi suurennuslasin alla olevista paikoista on Myyrmäen pohjoispää, Louhelan asemanseutu. Se sijaitsee noin kilometrin päässä Myyrmäen asemasta.

Vantaan tavoite on tiivistää kaupunkirakennetta asemien tuntumassa ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella, joten Louhela on ilmeinen kohde.

Vantaa haluaa keskustoistaan nykyistä kaupunkimaisempia. Se tarkoittaa lisää korkeita asuinkerrostaloja, joiden alakerroksissa on liiketiloja. Sellaisia on suunnitteilla muun muassa Myyrmäen keskustaan ja myös Louhelan aseman tuntumaan kaavaillaan korkeaa tornitaloa.

– Kaavarungossa se oli jopa 24-kerroksinen, mutta työn aikana korkeus on pudonnut 16:een. Sekin on iso talo, saman korkuinen kuin Tikkurilan tornitalot Kehä III:lta tultaessa, kertoo asemakaavasuunnittelija Anders Hedman

Tornitaloa suunnitellaan Patoaukion reunalle, osoitteeseen Patotie 2. Paikalla on nyt VTK Kiinteistöjen toimitalo, jossa toimii muun muassa Vantaan musiikkiopisto. VTK on kaupungin omistama yhtiö.

Asumista rakennukseen tulisi näillä näkymin 10 000 kerrosneliömetriä. Hedmanin mukaan asuntojen määrää on vielä mahdotonta sanoa, sillä se riippuu siitä, minkä kokoisia asuntoja taloon tehdään.

– Talosta pitää tulla koosta huolimatta mahdollisimman siro, ei mitään massiivista betoniklönttiä. Ja aukiolle voisi tulla paljon taidetta, Hedman maalailee.

Suunnittelussa on huomioitava arkkitehti Juha Leiviskän piirtämä ja 1984 valmistunut Myyrmäen kirkko. Se sijaitsee radan toisella puolella.

– Tornitalosta tehdään varjotutkielma. Talon varjo ei saa tulla kirkon päälle.

Louhelassa niin kuin koko Myyrmäessä halutaan edistää toimitilojen rakentamista, jotta keskustaan saadaan lisää työpaikkoja. Niitä on kadonnut, kun vanhoja toimitilarakennuksia on purettu lähinnä asuntorakentamisen tieltä.

– Kaupunki ei koostu vain asunnoista. Pitää olla toimitilaa ja kivijalkaliikkeitä. Ihmiset tulevat asemanseuduille, Hedman sanoo.

Louhelan aseman seutua tarkastellaan myös laajemmin. Siihen kuuluu Louhelantie 4, jossa suunnitellaan Varian oppilaitoksen purkamista, asuinkerrostaloja tontin pohjoisosaan ja eteläosaan yhtenäiskoulua. Sen jälkeen on mietittävä myös asemaa vastapäätä sijaitsevan Louhelantie 10:n tulevaisuutta.

Patotie 2:sta järjestetään suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu näillä näkymin tänä vuonna. Aika lailla samaan saumaan osuu Kivikirveenkujan Sporttikortteleiden suunnittelu Vaskivuorentien eteläpuolella.

– Se on vielä isompi kokonaisuus, toteaa aluearkkitehti Timo Kallaluoto

Sporttikortteleiden alueelle suunnitellaan asumista 27 000 kerrosneliömetriä ja lisäksi tilaa päiväkodille. Alueella sijaitsee nyt kuusi VAV Asuntojen vuokrataloa ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön, Hoasin talo. Ne ovat käyttöikänsä päässä ja ne halutaan purkaa uuden tieltä.

Kun alue aikanaan uudistuu, myös asumismuotojen yksipuolisuuteen halutaan muutosta, toisin sanoen lisää omistusasuntoja.

Aika näyttää, kumpi hankkeista, Kivikirveenkuja vai Patotie 2, lähtee aiemmin liikkeelle.

Myyrmäki uudistuu

Myyrmäen keskustaa suunnitellaan rakennettavaksi useassa paikassa, kuten radan itäpuolella Myyrinpuhoksen ja Iso Myyrin alueella sekä Paalutorin viereisellä pysäköintialueella.

Näillä näkymin rakentaminen olisi alkamassa ensi syksynä Paalutorin reunalla. Näin ovat tonttivarausten haltijat ilmoittaneet tavoitteekseen, kertoo Vantaan kaupungin projektijohtaja Gilbert Koskela.

Ennen rakentaminen aloittamista kaupunkisuunnittelulautakunnan pitää hyväksyä tonttien myynnit. Lisäksi pitää selvittää muita sopimusteknisiä asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten
 2. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 3. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 4. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 5. Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"
 6. Mielipide: Roskaaminen on viheliäinen ongelma, johon tulisi puuttua selkein ohjein ja sanktioin
 7. Mielipide: Nikinmäen vaarallisen suojatien turvallisuutta pitäisi parantaa – raskaan liikenteen käyttämän vilkkaan tien yli kulkee pian joka päivä koululaisia
 8. Vainio 8.8.
 9. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 10. Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Vantaan Viihdeorkesteri soittaa juhlakonsertissa 90-vuotiaan Jorma Panulan musiikkia kapellimestari-säveltäjän itsensä johtamana
 13. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 2. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 3. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 4. Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja viranomaisetkin joutuivat "tappolistalle"
 5. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 8. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 9. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 12. Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja
 13. HSL-bussit siirtyvät pian talviaikaan: linjat 432 ja 739V lopetetaan, reittejä muutetaan, bussien vuorovälejä pidennetään
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.