Louhelan aseman viereen sovitellaan tornitaloa – Myyrmäen keskusta muuttuu yhä kaupunkimaisemmaksi

Armi Suojanen

Vantaalla tutkitaan Myyrmäen keskustan reunoja nyt tarkalla silmällä. Yksi suurennuslasin alla olevista paikoista on Myyrmäen pohjoispää, Louhelan asemanseutu. Se sijaitsee noin kilometrin päässä Myyrmäen asemasta.

Vantaan tavoite on tiivistää kaupunkirakennetta asemien tuntumassa ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella, joten Louhela on ilmeinen kohde.

Vantaa haluaa keskustoistaan nykyistä kaupunkimaisempia. Se tarkoittaa lisää korkeita asuinkerrostaloja, joiden alakerroksissa on liiketiloja. Sellaisia on suunnitteilla muun muassa Myyrmäen keskustaan ja myös Louhelan aseman tuntumaan kaavaillaan korkeaa tornitaloa.

– Kaavarungossa se oli jopa 24-kerroksinen, mutta työn aikana korkeus on pudonnut 16:een. Sekin on iso talo, saman korkuinen kuin Tikkurilan tornitalot Kehä III:lta tultaessa, kertoo asemakaavasuunnittelija Anders Hedman

Tornitaloa suunnitellaan Patoaukion reunalle, osoitteeseen Patotie 2. Paikalla on nyt VTK Kiinteistöjen toimitalo, jossa toimii muun muassa Vantaan musiikkiopisto. VTK on kaupungin omistama yhtiö.

Asumista rakennukseen tulisi näillä näkymin 10 000 kerrosneliömetriä. Hedmanin mukaan asuntojen määrää on vielä mahdotonta sanoa, sillä se riippuu siitä, minkä kokoisia asuntoja taloon tehdään.

– Talosta pitää tulla koosta huolimatta mahdollisimman siro, ei mitään massiivista betoniklönttiä. Ja aukiolle voisi tulla paljon taidetta, Hedman maalailee.

Suunnittelussa on huomioitava arkkitehti Juha Leiviskän piirtämä ja 1984 valmistunut Myyrmäen kirkko. Se sijaitsee radan toisella puolella.

– Tornitalosta tehdään varjotutkielma. Talon varjo ei saa tulla kirkon päälle.

Louhelassa niin kuin koko Myyrmäessä halutaan edistää toimitilojen rakentamista, jotta keskustaan saadaan lisää työpaikkoja. Niitä on kadonnut, kun vanhoja toimitilarakennuksia on purettu lähinnä asuntorakentamisen tieltä.

– Kaupunki ei koostu vain asunnoista. Pitää olla toimitilaa ja kivijalkaliikkeitä. Ihmiset tulevat asemanseuduille, Hedman sanoo.

Louhelan aseman seutua tarkastellaan myös laajemmin. Siihen kuuluu Louhelantie 4, jossa suunnitellaan Varian oppilaitoksen purkamista, asuinkerrostaloja tontin pohjoisosaan ja eteläosaan yhtenäiskoulua. Sen jälkeen on mietittävä myös asemaa vastapäätä sijaitsevan Louhelantie 10:n tulevaisuutta.

Patotie 2:sta järjestetään suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu näillä näkymin tänä vuonna. Aika lailla samaan saumaan osuu Kivikirveenkujan Sporttikortteleiden suunnittelu Vaskivuorentien eteläpuolella.

– Se on vielä isompi kokonaisuus, toteaa aluearkkitehti Timo Kallaluoto

Sporttikortteleiden alueelle suunnitellaan asumista 27 000 kerrosneliömetriä ja lisäksi tilaa päiväkodille. Alueella sijaitsee nyt kuusi VAV Asuntojen vuokrataloa ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön, Hoasin talo. Ne ovat käyttöikänsä päässä ja ne halutaan purkaa uuden tieltä.

Kun alue aikanaan uudistuu, myös asumismuotojen yksipuolisuuteen halutaan muutosta, toisin sanoen lisää omistusasuntoja.

Aika näyttää, kumpi hankkeista, Kivikirveenkuja vai Patotie 2, lähtee aiemmin liikkeelle.

Myyrmäki uudistuu

Myyrmäen keskustaa suunnitellaan rakennettavaksi useassa paikassa, kuten radan itäpuolella Myyrinpuhoksen ja Iso Myyrin alueella sekä Paalutorin viereisellä pysäköintialueella.

Näillä näkymin rakentaminen olisi alkamassa ensi syksynä Paalutorin reunalla. Näin ovat tonttivarausten haltijat ilmoittaneet tavoitteekseen, kertoo Vantaan kaupungin projektijohtaja Gilbert Koskela.

Ennen rakentaminen aloittamista kaupunkisuunnittelulautakunnan pitää hyväksyä tonttien myynnit. Lisäksi pitää selvittää muita sopimusteknisiä asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.