Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruuhkat kiristävät tunnelmaa Sipoonkorvessa – puistomestari ohjeistaa retkeilijöitä: "Kävijöitä on nyt liikaa"

Kevät ja korona ovat osoittautuneet vaikeaksi yhdistelmäksi Sipoonkorven kansallispuistossa. Kävijöitä on nyt reippaasti yli kapasiteetin, ja Metsähallituksessa pelätään pääsiäisen pahentavan tilannetta.

Uusimaa on suljettu ja ulkomaanmatkat unohdettu, joten Sipoonkorpi näyttäytyy entistä houkuttelevampana kohteena..

Puistomestari Rami Koskinen laskee Sipoonkorven kävijämäärän jo kolminkertaistuneen normaalista, ja vauhdilla.

Esimerkiksi alueen tulipaikat ovat korona-aikana ruuhkautuneet, kun jopa 20–40 ihmistä on kerääntynyt niille grillaamaan samaan aikaan.

– Koronavirus tarttuu kyllä Sipoonkorvessakin, mutta se tuntuu ihmisiltä unohtuneen, Koskinen sanoo.

Lisääntynyt suosio on tuonut myös lisäpainetta pysäköintiin, joka oli jo valmiiksi ongelmallista etenkin viikonloppuisin.

– Olemme toivoneet kävijöitä Sipoonkorpeen, mutta nyt heitä on liikaa, Koskinen sanoo.

– Rentouttavan kokemuksen sijaan tarjolla on ruuhkia, pysäköintiongelmia ja mahdollisesti vielä sakot väärästä parkkeerauksesta.

Suurin osa retkeilijöistä tulee Sipoonkorpeen autolla, mutta parkkipaikkoja on liian vähän.

Etenkin Vantaan puolella pysäköinnistä on tullut alueen asukkaille jatkuva riesa, koska retkeilijät parkkeeraavat autojaan kapeiden teiden varsiin ja kiinteistöille.

Pahimmillaan pysäköidyt autot jopa tukkivat asukkailta pääsyn kotipihaan tai estävät hälytysajoneuvojen kulun.

Maanomistajat, yksityisteiden osakkaat ja tiekunnat ovat palkanneet alueelle yksityisiä pysäköinninvalvojia ja hankkineet aluepysäköintikieltoja.

Puistomestari Koskinen kertoo Metsähallituksen puolestaan lisänneen Sipoonkorven pysäköintipaikkoja alkuvuosista, mutta edelleenkään niitä ei ole riittävästi.

Oma lukunsa on julkinen liikenne, joka pitäisi saada kulkemaan Sipoonkorpeen selvästi nykyistä enemmän.

– Ongelmat ovat Metsähallituksen tiedossa, mutta kattavia ratkaisuja ei saada tähän hätään, koska ne vievät aikansa, Koskinen sanoo.

Puistomestarilla on nyt kolme tärkeää viestiä, yksi alueen asukkaille ja kaksi Sipoonkorpeen suuntaaville ulkoilijoille. Ensinnäkin hän pyytää asukkailta kärsivällisyyttä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Metsähallitus on palkannut liikenteenohjausta hoitamaan turkulaisen yrityksen, joka oli paikalla ensimmäisen kerran viime viikonloppuna.

Kokemus oli turkulaisille karu.

– He saivat niskaansa palauteryöpyn, joka kuuluu Metsähallitukselle. Siellä on aluetta tuntematon liikenteenohjaaja kuunnellut jopa tunninkin tilitystä, kun asukkaat ovat tulleet purkamaan heihin vuosien turhautumistaan, Rami Koskinen kertoo.

– Asukkaat valittavat ihan aiheesta, mutta osoite on väärä.

Hän lupaa Metsähallituksen järjestävän viimeistään syyskesällä asukasillan Sipoonkorven villistä pysäköinnistä kärsiville.

Puistomestarin kaksi viestiä ulkoilijoille ovat: käyttäkää mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä, mutta jos tulette Sipoonkorpeen autolla, ajakaa Sipoon puolelle Knutersintie 667:n uudelle pysäköintialueelle. Vaihtoehtoisesti käyttäkää Vantaalla Kuusijärven ulkoilualueen pysäköintialuetta

– Ruuhkaisimmat parkkipaikat ovat Vantaalla Kalkkiuunintien ja Nybyggetintien luona. Älkää menkö sinne, koska ne ovat aina täynnä, Koskinen neuvoo.

Hän sanoo suoraan, että vallitsevassa tilanteessa retkeilijöiden kannattaa miettiä Sipoonkorven vaihtamista lähimetsään.

– Tänne tulevat nyt kaikki, joten suosittelen suuntaamaan mieluummin omaan lähimetsään tai pienemmille virkistysalueille.