Mielipide: Nyt ei ole kaupungin leikkauslistojen aika

Kirjoittajan mielestä tilannekuva pitää luoda vasta kun pahimmasta on päästy yli.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on väläyttänyt julkisuudessa (VS 1.4.) jo listaa koronan takia leikkuriin joutuvista palveluista Vantaalla.

Tämä on valitettavasti juuri nyt väärä viesti, jolla on väärä ajoitus. Tavallisilla ihmisillä on muutenkin tarpeeksi murheita pandemian ja sen tuottaman eristyksen takia. Tästä osoituksena oli nimimerkin ”En jaksaisi enää” mielipidekirjoitus (VS 1.4.).

Elämme kieltämättä ainutlaatuisia aikoja. Lähes koko läntinen maailma on polvillaan sellaisen vihollisen edessä, jota ei paljaalla silmällä edes näe.

Maan hallitus on lyönyt rajat kiinni, eristänyt Uudenmaan tiesuluin ja määrännyt ikäihmiset ”kotiarestiin”. Vappujuhlat on peruttu ja kirkonmenoja pidetään netissä ilman kirkkokansaa.

Kyse ei ole silti ole raamatullisista lopunajoista. Korona-pandemia menee kyllä ohi. Se vie jonkun kuukauden, kun jokainen vain malttaa noudattaa tunnollisesti poikkeus- ja varotoimia.

Siksi jo nyt pitää katsoa koronan jälkeiseen aikaan. Se koskee koko Suomea ja sen osana Vantaata.

Koko maa tarvitsee merkittävää elvytystä ja jälleenrakennusta. Palveluiden leikkaamisella ja kaikkien investointien jäädyttämisellä vain pidennettäisiin syöksyä.

Toimia tarvitaan silti jo nyt. Kaupunki on linjannut, että sen vuokraamissa liiketiloissa ja vuokratonteilla toimivat yritykset voivat pyytää vuokrien maksujen keskeytystä kolmeksi kuukaudeksi. Vuokrat pitäisi kuitenkin maksaa vuoden sisällä takaisin.

Parempi olisi, jos Vantaa noudattaisi Helsingin esimerkkiä ja jättäisi vuokrat kokonaan perimättä, mikäli yrittäjä on ajautunut vakaviin vaikeuksiin.

Mediassa nykytilannetta on kuvattu jonkinlaisena hyvinvoivien ihmisten kotoilukokeiluna. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta etätöihin.

Kaupan myyjien, bussinkuljettajien, sairaanhoitajien, poliisien, siivoojien tai päiväkodin opettajien on pääosin pakko olla työpaikalla. Heidän työnsä tärkeys korostuu nyt. Arvostus muistetaan toivottavasti myös tulevissa palkkaneuvotteluissa.

Vantaa on päättänyt, että se ei lomauta työntekijöitään. Tästä on pidettävä kiinni yli koko pandemian.

Samalla haavoittuvista ryhmistä on pidettävä huolta. Esimerkiksi vammaisten on saatava häiriöttä henkilökohtaisen avustajan palveluita, vaikka joutuisikin korona-karanteeniin.

Ihmisiä kehotetaan nyt pysymään kotona. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin myös ihmisiä, jolla ei ole kotia. Ketään ei saa jättää kadulle, ilman ruokaa.

Nyt ei ole aika koota leikkauslistoja. Tilannekuva pitää luoda, kun pahimmasta on päästy yli.

Antero Eerola Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj. Uudenmaan Vasemmistoliiton varapj.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut