Hietalahdenrantaan kaavailtu toimistorakennus peittäisi merinäköaloja – torin alle tulisi parkkihalli

Kiinteistösijoitusyhtiö HGR Property Partners hakee kaupungilta kehittämisvarausta Helsingin Hietalahdenrannan alueelle. Yhtiö haluaisi rakentaa paikalle toimitiloja sekä pysäköintilaitoksen Hietalahdentorin alle.

Mihin Hietalahdenrannassa mahtuu uusi rakennus, kantakaupungin asemakaavoituksesta vastaava arkkitehti Sinikka Lahti?

– Olemme alustavasti katsoneet, että sinne pystyisi rakentamaan jonkin verran. Painopiste voisi olla nykyisen huoltoaseman paikalla. Vesialtaan uudelleenmuotoilua voidaan myös tutkia.

Miten käy näköalojen?

– Varausehtoihin kirjattaisiin, että Bulevardilta täytyy säilyä näkymä merelle. Myös torin merellisen yhteyden altaalle tulee säilyä.

– Mutta jos rakentamiseen lopulta päädytään, osalta merinäköala saattaa poistua, Lahti arvioi.

Hakemuksessa HGR Property Partners esittää ajoneuvoliikenteen siirtämistä Hietalahdenlaiturin linjauksen mukaisesti. Tämä sujuvoittaisi Ruoholahden ja eteläisen Helsinginniemen välistä liikennettä.

Myös nopean pyöräilyn reitti siirtyisi uudelle rantareitille. Varausehtojen mukaan merenrantaan tulee suunnitella laadukas julkinen jalankulkureitti.

Hietalahdenlaituriin jäisi laivapaikkoja.

Alueella rakennetaan parhaillaan Hernesaareen johtavaa raitiotietä. Jouduttaisiinko kiskojen paikkaa vaihtamaan?

– Näillä näkymin raitiotietä ei tarvitsisi siirtää, Lahti toteaa.

Torin alle rakennettavasta pysäköintilaitoksesta tulisi yleinen ja se palvelisi niin asiointi-, asukas- kuin työpaikkapysäköintiä. Pysäköinti torilla poistuisi ja vapautuva alue varattaisiin toritoiminnalle.

Alueen toivotaan kaupungin tiedotteen mukaan muuttuvan julkiseksi ja viihtyisäksi, käveltäväksi kaupunkitilaksi. Tämä lisäisi alueen houkuttelevuutta yrityksille, toisi lisää palveluita kasvavan käyttäjämäärän tarpeisiin ja mahdollistaisi pääsyn meren ääreen.

Suunnitteluvarausta esitetään myönnettäväksi vuoden 2022 loppuun asti. Sinä aikana täydennysrakentamisen määrästä ja sijainnista laaditaan erilaisia vaihtoehtoja.

Suunnitelman kehittämiseen on mahdollisuus osallistua jo hankkeen alkuvaiheessa. Suunnittelun lähtökohtien ja tavoitteiden laadintaan toivotaan osallisilta näkemyksiä alkusyksystä 2020. Niitä pääsee arvioimaan ja kommentoimaan alustavasti loppuvuodesta.

Varaushakemus jäi kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa toistaiseksi pöydälle.

Varauksesta päättää myöhemmin kaupunginhallituksen elinkeinojaosto.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut