Rakentaminen etenee Vantaalla aikataulussa uhkakuvista huolimatta – "Olemme varpaillamme"

Tiina Örn

– Korona on laittanut meidät kaikki varpaillemme,SRV Rakennus Oy:n Asunnot-yksikön johtaja Kim Jolkkonen kuvailee.

Varpaillaan on rakennusalalla oltava, koska koronakriisin pelätään vaikuttavan työvoiman ja materiaalin saatavuuteen.

SRV:llä on Vantaalla kaksi asuntorakentamisen kohdetta: Tikkurilan keskustakortteli eli niin sanottu kirkkokortteli ja Martinlaakson Neulansilmä.

– Työt ovat toistaiseksi jatkuneet myös Vantaan työmaillamme likimain normaalisti. Olemme pyytäneet aliurakoitsijoidemme ulkomaalaisia työntekijöitä mahdollisuuksien mukaan pysymään Suomessa ja jatkamaan töitä, Jolkkonen kertoo.

Myöskään materiaalitoimituksissa ei Jolkkosen mukaan ainakaan vielä ole tiedossa ongelmia.

– Ongelmiin on pyritty varautumaan osittain jo ennakkoon heti ensimmäisten koronatietojen tultua esille Kiinassa.

Lapti rakentaa Prismakeskuksen viereen Tikkuraitin varrelle. Laptin aluejohtaja Sami Alanen kertoo töiden etenevän kohteessa toistaiseksi lähes normaalisti.

– Tilanne voi kuitenkin muuttua haastavammaksi, mikäli ulkomainen työvoima lähtee suurelta osin takaisin kotimaahan eikä pääse takaisin Suomeen.

Työt etenevät aikataulussa myös Bonavan työmaalla Viertolassa. Kultarikonpuiston työmaapäällikkö Pasi Markkanen kertoo, ettei koronavirus ole vaikuttanut työvoiman tai materiaalien saatavuuteen.

–  Tilanne saattaa tosin muuttua. Meillä on siellä viimeistelytyöt käynnissä, kohde luovutetaan toukokuun lopulla. Jotkut materiaalitoimittajat ovat varoitelleet toimitusten hidastumisesta tai materiaalien mahdollisista puutteista, Markkanen toteaa.

Hän kuitenkin lisää, että Kultarikonpuiston kotikorttelin kohteet saadaan maaliin ajoissa.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen viesti on samansuuntainen. Hän pohtii tilannetta koko Suomen osalta.

– Vielä ei ole ilmennyt ylittämättömiä ongelmia materiaalin puolesta, joitakin tilanteita toki. Työvoimastakaan ei ole ollut pulaa.

Harjuniemen mukaan työttömien määrä näyttää hiljakseen kasvavan.

– Toki jonkin verran ilmoitellaan myös uusista työpaikoista, lähinnä kaivataan vuokratyövoimaa.

EK julkaisi keskiviikkona koronakyselyn tulokset. RT Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo tulosten vahvistavan, ettei rakennusalalla ole ainakaan vielä nähty koronakriisistä seuranneita lomautuksia.

–  Tilanteet voivat toki muuttua nopeasti.

Vihmo arvioi työvoiman ja materiaalin saatavuutta.

– Viesti jota olemme saaneet jäsenyrityksiltä on ollut, ettei akuuttia materiaalipulaa tai pulaa työvoimasta ole.

Uudellamaalla kolmannes rakennusalan työvoimasta on ulkomaista.

– Yritykset ovat tehneet kovasti työtä, jotta he ovat saaneet pidettyä työntekijänsä Suomessa. Toistaiseksi siinä on onnistuttu, mutta miten käy pääsiäisenä.

Myös materiaalin saatavuuteen liittyy uhkakuvia.

– Keski-Euroopassa on laitettu kiinni isoja rakennustuotetehtaita. Meillä on materiaaleissa korkea omavaraisuusaste, mutta emme me ihan itseksemme pärjää, Vihmo sanoo.

Työmailla koronaepidemia näkyy poikkeusjärjestelyinä.

Laptin työmailla työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi on muun muassa siivousta tehostettu ja taukoja porrastettu. Myös työmaavierailut on minimoitu.

Muutoksia on tehty myös SRV:n kohteissa

– Työmaan toiminnoissa on lisätty väljyyttä esimerkiksi perehdytyksessä, työmaaruokalassa, hisseissä ja sosiaalitiloissa. Siivousta on lisätty ja tietenkin muistuteltu käsihygieniasta, Jolkkonen toteaa.

Bonavan toimitusjohtaja Juuso Hietanen korostaa, että poikkeuksellisessakin tilanteessa töitä pyritään jatkamaan niin normaalisti kuin mahdollista.

– Otamme huomioon kaikki viranomaisohjeistukset, sanoo Hietanen.

Asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi Bonavalla ollaan jo aiemmin päätetty tehdä esimerkiksi avaintenluovutukset porrastetusti ja muistutettu turvaetäisyydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten
 2. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 3. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 4. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 5. Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"
 6. Mielipide: Riittävän usein tuleva huomautus valvojilta voisi hillitä vesijuoksijoiden kimpassa liikkumista altaassa
 7. Mielipide: Roskaaminen on viheliäinen ongelma, johon tulisi puuttua selkein ohjein ja sanktioin
 8. Mielipide: Nikinmäen vaarallisen suojatien turvallisuutta pitäisi parantaa – raskaan liikenteen käyttämän vilkkaan tien yli kulkee pian joka päivä koululaisia
 9. Vainio 8.8.
 10. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 11. Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Vantaan Viihdeorkesteri soittaa juhlakonsertissa 90-vuotiaan Jorma Panulan musiikkia kapellimestari-säveltäjän itsensä johtamana
 14. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 2. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 3. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 4. Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja viranomaisetkin joutuivat "tappolistalle"
 5. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 8. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 9. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. HSL-bussit siirtyvät pian talviaikaan: linjat 432 ja 739V lopetetaan, reittejä muutetaan, bussien vuorovälejä pidennetään
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.