Ventaa ennen ja nyt: Postmoderni Kilterin koulu suunniteltiin myös ulkopuoliseen käyttöön – rakennuksen piirteissä ripaus kirkkoarkkitehtuuriakin

toimitus

Myyrmäen keskikoulu aloitti toimintansa elokuussa 1975 Myyrmäen rakentuvalla kerrostaloalueella.

Aluksi koulua käytiin urheilutalon kerhohuoneissa ja viipalekoulussa. Peruskoulu-uudistuksen myötä 1977 yläasteelle alettiin kaavailla omaa rakennusta etelämmäksi, vielä rakentamattomalle Kilterin alueelle.

Suunnittelutyöhön päästiin käsiksi vuonna 1984. Uuteen rakennukseen oli tarkoitus tulla tilat myös Silvolan erityiskoululle.

Kilterin koulun suunnittelijaksi valittiin Arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki, joka oli suunnitellut Vantaan alueelle useita julkisen rakentamisen kohteita.

Etenkin Reijo Perko oli kiinnostunut taiteen ja arkkitehtuurin yhdistämisestä ja hän ideoi koulun suunnittelun yhteyteen tiilireliefikilpailun. Kilpailun voittajan, taiteilija Jukka Mäen Pyramidien arvoitus -teos koristaa koulurakennuksen pääsisäänkäyntiä eteläisellä ja itäisellä julkisivulla.

Vuonna 1988 valmistunut, monimuotoinen koulurakennus edustaa arkkitehtuuriltaan postmodernismia, jossa tyypillistä on eri aikakausien tyylipiirteiden vapaa sekoittaminen. Rakennuksessa voi havaita muun muassa kirkkoarkkitehtuuriin viittaavia piirteitä.

Tämän persoonallisen rakennuksen ulko- ja sisätiloista on löydettävissä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Mainitsemisen arvoisia tiloja ovat muun muassa kirkkomainen keskikäytävä sekä ruokasalin, aulan ja auditorion kokonaisuus, joka on suunniteltu ajan ihanteiden mukaisesti palvelemaan myös ulkopuolista käyttöä.

Susanna Paavola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut