Kaupunginmuseon ilmaiset mobiiliseikkailupelit vievät ulos ja lähiympäristön historiaan

Marjo Rämö

Mitä Vantaalla tapahtui 10 000 vuotta sitten, kun maanpintaa peitti kilometrien paksuinen jääpeite? Mitä ihmiset söivät, mihin he uskoivat? Miksi puolukka oli tärkeä vantaalaisten esi-isille?

Muun muassa näihin kysymyksiin saa vastauksia uuden mobiiliseikkailupeli Muinaispuiston Anselmiun avulla, joka sijoittuu Jokiniemen Muinaispuistoon.

Älypuhelimeen ladattavan pelin tavoitteena on etsiä rasteja mahdollisimman nopeasti sapelihammaskissa Anselmiun opastuksessa.

Rasteja avaamalla kerätään pisteitä ja saavutuksia. Rastin avaamiseksi tulee ratkaista tehtävä eli keksiä oikea avauskoodi rastille. Aikaa on 45 minuuttia.

Lue myös: Kaupunginmuseo satsaa nyt mobiilipeleihin

Kyse on pelin muodossa tapahtuvasta kulttuuriympäristökasvatuksesta.

– Pelin avulla lapset voivat tutustua oman lähialueensa historiaan ja paikkoihin, kertoo projektikoordinaattori Maiju Hautamäki kaupunginmuseolta.

Muinaispuiston Anselmiu on suunnattu 4.–7.-luokkalaisille vantaalaisille, mutta ilmaiseksi ladattavan pelin voi kuka vain ladata älypuhelimelleen, tabletille tai tietokoneelle. Älypuhelimelle peliä voi pelata X-routes-sovelluksella.

Tietokoneelle pelin voi ladata osoitteesta https://play.x-routes.com/.

Peliä voi pelata niin maastossa Jokiniemen Muinaispuiston alueella, mutta myös kotisohvalta yksin tai joukkueena.

Maastossa rastien avaaminen vaatii hakeutumista juuri oikeaan paikkaan. Etäältä pelattuna, pelaaja saa vihjeeksi kuvia ja videoklippejä maastosta.

Maaliskuussa julkaistun pelin testaajiksi valitut koululuokat joutuivat perumaan tulonsa opiskelun siirryttyä kouluista koteihin.

Pelit soveltuvat kuitenkin mainiosti etäopiskeluun tai vapaa-ajan lähiretkikohteeksi, Hautamäki vinkkaa.

Muinaispuiston Anselmiu on jo toinen kaupunginmuseon tuottama mobiiliseikkailupeli. Syksyllä julkaistu Kirkonkylän Agnes tutustuttaa pelaajan Helsingin Pitäjän kirkonkylän historiaan. Kyseinen peli on myös edelleen ladattavissa.

Kaupunginmuseon tavoitteena on tehdä seikkailupelit vielä Myyrmäen ja Håkansbölen alueille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.