Flamingoa vastapäätä suunnitellaan hotellia ja elämyskeskusta – Auramo-talo suojellaan

Armi Suojanen

Lähes joka kolkassa Aviapoliksen suuraluetta rakennetaan tai vähintään suunnitellaan uutta Yksi tulevaisuuden kohteista on noin kahdeksan hehtaarin suuruinen alue Kehä III:n pohjoispuolella Veromiehen kaupunginosassa, viihdekeskus Flamingoa vastapäätä.

Alustavissa suunnitelmissa alueelle kaavaillaan muun muassa hotellia, elämyskeskusta, hoivapalveluita, liike- ja toimistotiloja sekä asuntoja noin tuhannelle asukkaalle.

Suunnittelualue on kahden yksityisen tahon omistuksessa. Asemakaavaluonnos on nimetty Grand Wing-Auramoksi. Aluetta suunnitellaan kokonaisuutena maanomistajien kanssa.

Grand Wing -tontit omistaa Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj, jonka aloitteesta kaavan tekeminen lähti liikkeelle. Kaupunki halusi mukaan myös korttelin toisen maanomistajan, jotta aluetta kehitettäisiin kokonaisuutena. Nyt visiot ovat edenneet kaavaluonnosvaiheeseen.

Kehä kolmosen reunassa sijaitsevalle tontille on tarkoitus rakentaa hotelli ja sen yhteyteen elämyskeskus.

– Niistä muodostuisi muuri Kehä kolmosen varteen, selvittää kiinteistökehitysjohtaja Anne Tiainen Tallbergilta.

Muuri suojaisi kehätien liikennemelulta asuinkerrostaloja, jotka sijoitettaisiin Äyritien varteen, Tallbergin toiselle tontille.

Tallbergin suunnitelmissa on myydä hotellitontti, kun asemakaava on saanut lainvoiman. Lujatalo Oy toimii hankkeen kehittäjänä.

Tiainen arvioi, että mikäli kaavan hyväksyminen etenee ilman viivästyksiä, rakentaminen voisi mahdollisesti alkaa jo ensi vuonna.

Asuntoja tulisi paikalle, jossa nykyisin sijaitsee muun muassa Philips. Tontin nykyisillä toimijoilla ei kuitenkaan ole kiire väistyä, sillä suunnitelmin toteutus ulottuu useiden vuosien, jopa 10 vuoden päähän.

Superkorttelin toisessa kulmassa, Tammiston kauppatien pohjoispäässä, sijaitsee Auramon tontti maamerkkinään punatiilinen pääkonttori. Talon seinässä lukee suurin valkoisin kirjaimin Auramo.

Tontin omistajia, joihin kuuluu muun muassa kotimaisia eläkeyhtiöitä, edustaa varainhoitoyhtiö Akiva. Se osti Kiinteistöosakeyhtiö Auramo-Talon viime vuonna ja on nyt innolla kehittämässä tonttia. Akiva haluaa kaupungin tavoin säilyttää maamerkiksi muodostuneen Auramo-talon, vaikka tontille rakennettaisiinkin myös uutta.

– Auramo-talon tuntevat kaikki, tietää Akiva Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Merjamaa

Vantaan asemakaava-arkkitehdin Carina Ölanderin mukaan rakennushistoriaselvityksessä alkuperäisiksi ja arvokkaiksi todetut 1960- ja 80-luvuilla rakennetut osat pääkonttorirakennuksesta suunnitellaan säilytettäväksi. Muut osat, kuten taaempana sijaitsevat hallit, puretaan pois.

Vantaan teollisuushistoriaan kuuluvat säilytettävät osat on tarkoitus suojella asemakaavalla.

– Julkisivu on lisäksi kaupunkikuvallisesti tärkeä, sanoo Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Susanna Paavola

Myös Auramon tontille voisi tulla asumista Äyritien varteen, mutta Akivalla ei ole aikomusta itse rakennuttaa niitä.

Auramon tontinnykyisten vuokralaisten ei Merjamaan mukaan tarvitse ruveta vielä aikoihin pakkamaan tavaroitaan. Vanhassa konepajarakennuksessa toimii muun muassa Tikkurilan Tiikereiden salibandyhalli.

– Lähiympäristön täytyy olla rakentunut, että lähdemme kehittämään tonttia. Katsotaan, milloin aika on kypsä, Merjamaa sanoo.

Kaupungin tavoitteena on viedä Grand Wing–Auramon kaavaluonnos kaupunkisuunnittelulautakunnan ensimmäiseen käsittelyyn kesäkuussa.

Teollisuushistoria

Insinööri Hannu Auramon 1947 perustama insinööritoimisto (myöhemmin Auramo Oy) rakennutti tuotantolaitos-, varasto- ja toimistotilat 1960–80-luvuilla Veromieheen.

Rakennukset ovat Vantaan moderni teollinen rakennusperintö -selvityksessä luokiteltu arvokkaiksi vanhaa latoa ja talonmiehen asuinrakennusta lukuun ottamatta.

Korttelin kaakkoiskulman rakennusryhmä on tarkoitus suojella asemakaavalla, paitsi takaosan hallirakenteita ja erillistä hallirakennusta.

Trukkilisälaitteita valmistava Auramo Oy muutti Järvenpäähän 2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut