Kirjastonhoitajasta tuli päivässä korona-aseman työntekijä – Ensimmäiseksi kerrottiin, miten asemalla on turvallista liikkua

Marjo Rämö

Kaikki tapahtui nopeasti. Perjantaina 20. maaliskuuta Petrus Jauhiainen vastasi myöntävästi kyselyyn, oliko kirjastotyöntekijöiden joukossa Excel-taulukko-ohjelman osaajia.

Muutaman tunnin päästä hän sai puhelun, jossa kerrottiin että hänen it- ja viestintäosaamistaan kaivattaisiin Martinlaakson terveysasemalle perustetulla korona-asemalla.

Näin aiemmin viikolla sulkeutuneen Tikkurilan kirjaston lastenosaston kirjastonhoitajasta tuli epidemia-aseman viestintä- ja it-vastaava. Työt alkoivat maanantaina.

Jauhiainen on yksi 670 kaupungintyöntekijästä, jotka ovat ilmoittaneet halukkuudestaan siirtyä kaupungin organisaatiossa muihin tehtäviin omien töiden vähennyttyä tai loputtua kokonaan koronarajoitusten vuoksi.

Yli 200 työntekijää on jo sijoitettu uusiin tehtäviin (tilanne 31.3.).

Siirtojen tarkoituksena on turvata sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyttä sekä tarjota työtä niille, joiden työt ovat vähentyneet tai loppuneet kokonaan poikkeustilan rajoitusten vuoksi.

Tällaisia työntekijöitä on esimerkiksi kirjastoissa, varhaiskasvatuksessa, museoissa ja liikuntapaikoilla.

Henkilökuntaa kaivataan puolestaan sosiaali- ja terveystoimeen, etenkin vanhusten ja vammaisten hoivan pariin.

Muutkin kuin Jauhiainen ovat tehneet erikoisia uraloikkia.

Kaupunginmuseon arkeologi vastaa nyt osan päivästään korona-neuvontapuhelimeen. Museolehtori vetää viriketoimintaa palvelutalossa ja kirjastonhoitaja Hakunilasta työskentelee aulaemäntänä neuvolassa.

Petrus Jauhiaiselta kysyttiin, onko hänellä jotain sitä vastaan, että uusi työpiste olisi juuri hengitysoireista kärsiviä, epäiltyjä koronapotilaita, vastaanottava terveysasema.

– En miettinyt asiaa sen enempää. Ajattelin, että asema pitää huolta potilaistaan ja henkilökunnastaan.

Ensimmäisiä asioita, mihin tulokas perehdytettiin oli se, miten asemalla liikutaan henkilökunnan ja potilaiden tiloissa kontakteja välttäen ja jatkuva käsihygienia huomioiden.

– Käsiä desinfioidaan monta kertaa päivän aikana.

Maskia hän ei käytä. Hoitohenkilökunnasta hän erottuu sillä, että hän on asemalla siviilivaatteissaan.

Jauhiaisen ensimmäisiin työtehtäviin on kuulunut laatia, tulostaa ja sijoitella tiedotteita ilmoitustauluille ja -pöydille, seinille sekä oviin kiinteistön kaikissa kerroksissa.

Martinlaakson terveysasema muutettiin epidemia-asemaksi vain kolme päivää ennen Jauhiaisen tuloa.

Tilat ovat uudet hänen lisäkseen monelle muualta tulleelle terveydenhuollon ammattilaiselle. Potilaita käy noin 70–100 päivässä.

– On pitänyt miettiä paikkoja, mihin mikäkin opaste tulee ja poistaa vanhentunutta tietoa seiniltä.

Oikealla tiedotteella oikeassa paikassa helpotetaan sairaan ihmisen asiointia ja voidaan samalla minimoida turhaa liikkumista sekä pitää riskiryhmiin kuuluvat potilaat muista erillään.

Toistaiseksi kirjastotyöntekijän tärkeimmät työvälineet epidemia-asemalla ovat olleet sähköposti, Power point - ja Excel-ohjelmat.

Yksi asia on yllättänyt terveysaseman kahvihuoneessa.

– Meillä kirjastossa on hyvä meininki, ja täällä terveysasemalla kannustetaan ja kiitetään työpanoksesta aivan kuin kirjastollakin.

Tilapäisiä siirtoja

Henkilöstön siirrot tehtävästä toiseen mahdollistaa kunnallinen työ- ja virkaehtosopimus, jonka mukaan työntekijä on velvollinen tilapäisesti siirtymään muihin tehtäviin, joita voidaan hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa huomioon ottaen pitää hänelle sopivina. Siirto voidaan tehdä kahdeksan viikon ajaksi.

– Toki se vaati aina sen, että työntekijä ottaa tehtävän vastaan. Olemme yrittäneet löytää kunkin osaamiseen ja kokemukseen parhaiten soveltuvan tehtävän ottaen kuitenkin huomioon tarjonnan, kommentoi henkilöstö- ja konsernijohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

– Vahva tahtotilamme on pystyä työllistämään koko henkilökuntamme koronakriisin ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten
 2. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 3. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 4. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 5. Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"
 6. Mielipide: Roskaaminen on viheliäinen ongelma, johon tulisi puuttua selkein ohjein ja sanktioin
 7. Mielipide: Nikinmäen vaarallisen suojatien turvallisuutta pitäisi parantaa – raskaan liikenteen käyttämän vilkkaan tien yli kulkee pian joka päivä koululaisia
 8. Vainio 8.8.
 9. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 10. Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Vantaan Viihdeorkesteri soittaa juhlakonsertissa 90-vuotiaan Jorma Panulan musiikkia kapellimestari-säveltäjän itsensä johtamana
 13. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 2. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 3. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 4. Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja viranomaisetkin joutuivat "tappolistalle"
 5. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 6. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 7. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 8. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 9. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 12. Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja
 13. HSL-bussit siirtyvät pian talviaikaan: linjat 432 ja 739V lopetetaan, reittejä muutetaan, bussien vuorovälejä pidennetään
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.