Kirjastonhoitajasta tuli päivässä korona-aseman työntekijä – Ensimmäiseksi kerrottiin, miten asemalla on turvallista liikkua

Marjo Rämö

Kaikki tapahtui nopeasti. Perjantaina 20. maaliskuuta Petrus Jauhiainen vastasi myöntävästi kyselyyn, oliko kirjastotyöntekijöiden joukossa Excel-taulukko-ohjelman osaajia.

Muutaman tunnin päästä hän sai puhelun, jossa kerrottiin että hänen it- ja viestintäosaamistaan kaivattaisiin Martinlaakson terveysasemalle perustetulla korona-asemalla.

Näin aiemmin viikolla sulkeutuneen Tikkurilan kirjaston lastenosaston kirjastonhoitajasta tuli epidemia-aseman viestintä- ja it-vastaava. Työt alkoivat maanantaina.

Jauhiainen on yksi 670 kaupungintyöntekijästä, jotka ovat ilmoittaneet halukkuudestaan siirtyä kaupungin organisaatiossa muihin tehtäviin omien töiden vähennyttyä tai loputtua kokonaan koronarajoitusten vuoksi.

Yli 200 työntekijää on jo sijoitettu uusiin tehtäviin (tilanne 31.3.).

Siirtojen tarkoituksena on turvata sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyttä sekä tarjota työtä niille, joiden työt ovat vähentyneet tai loppuneet kokonaan poikkeustilan rajoitusten vuoksi.

Tällaisia työntekijöitä on esimerkiksi kirjastoissa, varhaiskasvatuksessa, museoissa ja liikuntapaikoilla.

Henkilökuntaa kaivataan puolestaan sosiaali- ja terveystoimeen, etenkin vanhusten ja vammaisten hoivan pariin.

Muutkin kuin Jauhiainen ovat tehneet erikoisia uraloikkia.

Kaupunginmuseon arkeologi vastaa nyt osan päivästään korona-neuvontapuhelimeen. Museolehtori vetää viriketoimintaa palvelutalossa ja kirjastonhoitaja Hakunilasta työskentelee aulaemäntänä neuvolassa.

Petrus Jauhiaiselta kysyttiin, onko hänellä jotain sitä vastaan, että uusi työpiste olisi juuri hengitysoireista kärsiviä, epäiltyjä koronapotilaita, vastaanottava terveysasema.

– En miettinyt asiaa sen enempää. Ajattelin, että asema pitää huolta potilaistaan ja henkilökunnastaan.

Ensimmäisiä asioita, mihin tulokas perehdytettiin oli se, miten asemalla liikutaan henkilökunnan ja potilaiden tiloissa kontakteja välttäen ja jatkuva käsihygienia huomioiden.

– Käsiä desinfioidaan monta kertaa päivän aikana.

Maskia hän ei käytä. Hoitohenkilökunnasta hän erottuu sillä, että hän on asemalla siviilivaatteissaan.

Jauhiaisen ensimmäisiin työtehtäviin on kuulunut laatia, tulostaa ja sijoitella tiedotteita ilmoitustauluille ja -pöydille, seinille sekä oviin kiinteistön kaikissa kerroksissa.

Martinlaakson terveysasema muutettiin epidemia-asemaksi vain kolme päivää ennen Jauhiaisen tuloa.

Tilat ovat uudet hänen lisäkseen monelle muualta tulleelle terveydenhuollon ammattilaiselle. Potilaita käy noin 70–100 päivässä.

– On pitänyt miettiä paikkoja, mihin mikäkin opaste tulee ja poistaa vanhentunutta tietoa seiniltä.

Oikealla tiedotteella oikeassa paikassa helpotetaan sairaan ihmisen asiointia ja voidaan samalla minimoida turhaa liikkumista sekä pitää riskiryhmiin kuuluvat potilaat muista erillään.

Toistaiseksi kirjastotyöntekijän tärkeimmät työvälineet epidemia-asemalla ovat olleet sähköposti, Power point - ja Excel-ohjelmat.

Yksi asia on yllättänyt terveysaseman kahvihuoneessa.

– Meillä kirjastossa on hyvä meininki, ja täällä terveysasemalla kannustetaan ja kiitetään työpanoksesta aivan kuin kirjastollakin.

Tilapäisiä siirtoja

Henkilöstön siirrot tehtävästä toiseen mahdollistaa kunnallinen työ- ja virkaehtosopimus, jonka mukaan työntekijä on velvollinen tilapäisesti siirtymään muihin tehtäviin, joita voidaan hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa huomioon ottaen pitää hänelle sopivina. Siirto voidaan tehdä kahdeksan viikon ajaksi.

– Toki se vaati aina sen, että työntekijä ottaa tehtävän vastaan. Olemme yrittäneet löytää kunkin osaamiseen ja kokemukseen parhaiten soveltuvan tehtävän ottaen kuitenkin huomioon tarjonnan, kommentoi henkilöstö- ja konsernijohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

– Vahva tahtotilamme on pystyä työllistämään koko henkilökuntamme koronakriisin ajan.

Aiheeseen liittyvää

  1. 51 vahvistettua tartuntaa – Korona-asemalla käynyt yli 400 vantaalaista
    26.3.2020 17:10

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut