Useille kymmenille lentomatkustajille tehty koronavirustesti, noin 30 hotellissa karanteenissa – "Jälkiviisaana voi sanoa, että aikaisemmin olisi pitänyt"

Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelevä Vantaan terveydenhuollon valmiustiimi on ottanut koronanäytteitä useilta kymmeniltä henkilöiltä perjantaista lähtien. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen käsitteli valmiustiimin tilannetta kaupungin koronainfossa torstaina.

Lue lisää:Vantaan terveydenhuollon valmiustiimi jatkaa lentoasemalla: hengitystieoireista tai kuumeesta kärsivät suoraan testeihin ja karanteeniin

Ulkomailta palaavat hengitysoireista tai kuumeesta kärsivät matkustajat kuljetetaan hotelliin karanteeniin, jossa heiltä otetaan koronanäyte. Vantaan perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbomin mukaan hotellissa karanteenissa olevien määrä on ollut keskimäärin 30 henkilöä.

– Se on päivittäin vaihtuva luku, Cantell-Forsbomin kertoi.

Cantell-Forsbom kertoi myös, että Vantaan kaupungilla sekä ministeriöllä on olemassa muutamia kalustettuja asuntoja pääkaupunkiseudulla, jonne karanteeniin määrätyt henkilöt voivat mennä.

Oireettomat matkustajat puolestaan kuljetetaan omiin koteihin maksutta. Cantell-Forsbomin mukaan kuljetus on liikenne- ja viestintäministeriön vastuulla.

– Käsitykseni mukaan suurin osa on kuljetettu ihan takseilla niin, että se on maksuton henkilöille. Ministeriö maksaa sen, hän kertoi.

– Vantaan kaupunki puolestaan huolehtii oireiset henkilöt lentokentältä hotelliin, hän jatkoi.

Vantaan kaupunki sai valtioneuvostolta viime perjantaina avunpyynnön mennä Helsinki-Vantaan lentoasemalle ottamaan vastaan ulkomailta palaavia ihmisiä. Jo samana iltana valmiustiimi oli paikalla toimintavalmiudessa.

Hämmennystä on kuitenkin herättänyt se, miksi tilanne lentoasemalla otettiin haltuun niin myöhään. Vantaan Sanomat nosti aiheen esille jo helmikuun alussa:Tuoko lentokenttä tartuntavaaran Vantaalle?

Kaupungin mukaan mukaan keskustelua lentoaseman tilanteesta on viikkojen aikana käyty THL:n ja ministeriön kanssa. Vantaa kertoo toimineensa, kun sosiaali- ja terveysministeriöltä tuli selkeä toimeksianto.

– Jälkiviisaana voi sanoa, että aikaisemmin olisi pitänyt toimia, Cantell-Forsbom sanoi.

Viljasen mukaan lentoaseman tilanne vaatii kriisin jälkeen jatkotarkastelua.

Lue lisää:Vantaa lähettää korona-apua lentoasemalle – kaupunginjohtaja: Tilanne on kriittinen

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut