Kaupunki siirtää jopa 40 henkilöä riskiryhmien kauppa-avuksi, kaikille yli 85-vuotiaille soitetaan

Marika Lumme

Vantaa siirtää 30–40 työntekijää kaupungin ja seurakuntien yhteiseen asiointiapu-palveluun auttamaan kaupunkilaisia akuuteissa kauppa- ja apteekkiasioissa.

Asiointiapua tarjotaan yli 70-vuotiaille sekä koronaviruksen vuoksi riskiryhmiin kuuluville vantaalaisille, joilla ei ole sukulaisia tai muita läheisiä, jotka voisivat asioida heidän puolestaan kaupassa tai apteekissa.

Vantaan kaupunki avaa ensi maanantaina uuden puhelinnumeron avunpyyntöjä varten. Puhelinnumero, josta apua voi pyytää on 09 839 50460.

Vantaan kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrandin mukaan asiointiapuun siirretään kaupungin työntekijöitä yksiköistä, joissa tällä hetkellä toiminta on tauolla.

– Meillä on resurssikeskuksessamme noin 500 ihmistä, joilla oma työ on nyt poikkeustilanteen vuoksi vähissä tai tauolla. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen omaavat siirtyvät sen alan tehtäviin, mutta muita työntekijöitä voidaan siirtää asiointiavuksi, Åstrand selvittää.

Åstrand korostaa, että asiointiavussa ei käytetä käteistä rahaa tai pankkikortteja. Näin halutaan estää mahdolliset huijausyritykset.

– Meidän työntekijöistä kukaan ei pyydä rahaa. Lisäksi asiointiavussa huolehditaan ohjeistuksen mukaisesti turvaetäisyydestä, hän painottaa.

Avun kohderyhmään kuuluvia autetaan hoitamaan kauppatilaus sähköisesti ja kauppakassit toimitetaan oven taakse sovittuna aikana.

Kauppatilaus onnistuu myös puhelimitse.

– Pilotoimme tätä kokonaisuutta HOK-Elannon kanssa, Åstrand sanoo.

Vantaan kaupunki ja Vantaan seurakunnat ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä hävikkiruoan logistiikassa ja sen kehittämisessä. Yhteisen pöydän hävikkiruokakasseja toimitetaan vähävaraisille kaupungin sekä seurakunnan jakamina nyt pandemian aikana.

Lue lisää:Vantaalla jaetaan ruokakasseja riskiryhmien ja vähävaraisten kotioville – "Teemme parhaamme, että mahdollisimman moni ruokaa tarvitseva sitä myös saa"

Myös Vantaan seurakunta on vapaaehtoisten voimin tarjonnut apua kaupassakäyntiin.

Lue lisää:Moni aiemmin vapaaehtoistyötä tehnyt kuuluu nyt autettavien joukkoon – Vantaalainen Hanna, 44, haluaa viedä ruokakassien mukana toivoa

Tarvetta avulle kuitenkin edelleen on.

– Tämän tyyppiselle ruoka- ja asiointiavulle on juuri nyt merkittävä tarve. Uskomme, että pystymme auttamaan jatkossa päivittäin useampia satoja ihmisiä, Åstrand sanoo.

Ikäihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi kaupunki ja seurakunta ovat lisäksi yhteistyössä yhteydessä kaikkiin yli 70-vuotiaisiin vantaalaisiin. Yli 85-vuotiaille vantaalaisille kaupungin sosiaalipuolen työntekijä soittaa ja haastattelulla kartoittaa terveystilannetta ja mahdollista avun tarvetta.

Muille yli 70-vuotiaille lähetetään tekstiviesti, jossa kerrotaan saatavilla olevista palveluista, kuten asiointiavusta.

– Soittokierros aloitetaan tällä viikolla. Tekstiviestit pyritään saamaan matkaan myös tämän viikon aikana, Åstrand sanoo.

Lue myös:Ruokakassien jakaminen etäkoululaisille alkaa Vantaalla torstaina – kasseja jaetaan kahdesti viikossa

Aiheeseen liittyvää

  1. Ruokakassien jakaminen etäkoululaisille alkaa Vantaalla torstaina – kasseja jaetaan kahdesti viikossa
    31.3.2020 6:30

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut