"Loimaan kassa" pelkää: Jopa kuukausien viiveet työttömyystukien maksuun, kun hakemusmäärät moninkertaistuvat

Kaisa Paastela

Yleinen työttömyyskassa YTK, jonka jotkut muistavat vielä vanhalla nimellään "Loimaan kassa" pelkää työttömyysturvan hakemuksien ruuhkautuvan pahoin.

– Jäsenkyselyidemme pohjalta odotettavissa on jopa 100 000 hakemusta. Jos näin käy, meille tulee kuukaudessa kahden vuoden työt tehtäväksi, kertoo asiakkuus- ja viestintäjohtaja Ilona Kangas YTK:sta.

Yleensä YTK käsittelee vuodessa noin 40 000–50 000 hakemusta.

Koska ensimmäisen hakemuksen käsittely on käsityötä ja vie enemmän aikaa, voi hakemustulva aiheuttaa isojakin viiveitä eikä rahaa pystytä maksamaan ulos riittävällä nopeudella.

– Arviomme, että viivästykset voivat olla jopa useita kuukausia, Kangas sanoo.

– Emme tiedä vielä todellista työmäärää, koska emme ole vielä saaneet koronaepidemiasta johtuvia hakemuksia.

Normaalisti Kankaan mukaan YTK:ssa päivärahahakemus käsitellään ja maksu tulee hakijalle noin 1–2 viikossa.

– Tällä hetkellä ensimmäisten hakemusten käsittelyaika on 9 päivää, ensimmäisten lomautushakemusten käsittely 5 päivää ja jatkohakemusten käsittely 1 päivä.

YTK:n Kangas vakuuttaa, että kaikki tehdään, mitä voidaan.

– Tänään aloitti 14 uutta henkilöä ja tulemme rekrytoimaan kymmeniä lisää. Käymme kammalla läpi prosessia ja suoraviivaistamme minkä voimme. Pidämme huolta, että henkilökuntamme pysyy terveenä ja viestimme avoimesti aikataulusta jäsenillemme, Kangas luettelee.

YTK toivoo mutkia suoristavaa lainsäädäntöä poikkeusajaksi. Esimerkkinä Kangas mainitsee se, että 30. maaliskuuta tehdyn lakimuutoksen mukaan lomautetulta ei tarvitse tarkastaa enää käsityönä työvoimapoliittisia edellytyksiä.

YTK antoi tiistaina sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa se varoittaa, että YTK ei nykylainsäädännön puitteissa pysty suoriutumaan lyhyessä ajassa realisoituvasta suuresta lomautusten määrästä ilman kohtuuttomia viiveitä päivärahan maksamisessa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Yrittäjien hätähuuto: "Kymmeniä tuhansia yrityksiä on jo maksuvaikeuksissa ja suuri konkurssiaalto on ilmeinen"
    1.4.2020 10:36
  2. Työttömän peruspäiväraha nousee 20 e/kk – näin paljon se nostaa ansiosidonnaista vuonna 2020
    23.10.2019 15:00
  3. Terveysmenot köyhdyttävät erityisesti vanhuksia ja työttömiä – Suomessa on Pohjoismaiden korkein omavastuu julkisessa terveydenhuollossa
    5.2.2020 10:58

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut