Arvio koronan vaikutuksista synkkenee – Leikkurin alle joutuvien kohteiden etsintä on Vantaalla alkanut

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen harkitsee vastaustaan pitkään. Hän ei halua maalata turhia uhkakuvia kertoessaan, mistä palveluista karsitaan, jotta Vantaa pääsee jaloilleen koronakriisin jälkeen.

– Jokainen toimiala käy läpi kohteita, joissa voisi säästää, kuuluu Viljasen vastaus.

Hän muistuttaa kaupungilla olevan hoidettavanaan noin 600 lakisääteistä tehtävää.

– Sosiaali- ja terveystoimen tuottamista palveluista lähes kaikki ovat lakisääteisiä. Niin myös kasvatuksen ja oppimisen toimialalla. Maankäytössä on lakisääteisiä tehtäviä, kuten kaavoitus ja kunnallistekniikasta huolehtiminen. Niistä ei voi luopua.

Vähiten lakisääteisiä palveluja on kaupunkikulttuurin toimialalla.

– Olisi kuitenkin kohtuutonta, jos kaikki säästötoimet kohdistettaisiin kulttuurialalle.

Ja onhan kaupunkikulttuurin toimialallakin, esimerkiksi nuoriso- ja kirjastotoimessa, kaupungille lailla määrättyjä tehtäviä.

Viljanen myöntää, että säästöjä mietittäessä tarkastelussa on esimerkiksi kesätyöntekijöiden palkkaamisesta pääosin luopuminen.

Vaihtoehto palvelujen karsimiselle tiukassa paikassa olisi kunnallisveroprosentin nosto. Viljasen mukaan siihen vaihtoehtoon ei ainakaan vielä näillä näkyminen olla tarttumassa.

Lisärahaa tai säästöjä on saatava, koska viimeisimmän arvion mukaan korona tulee kurittamaan Vantaan taloutta jopa 85 miljoonalla eurolla. Vielä viikko sitten synkin arvio oli 70 miljoonaa euroa.

Viljanen kertoo, mistä summa koostuu.

– Kunnallis- ja yhteisöverot tulevat romahtamaan arviolta jopa 50 miljoonalla eurolla, maksu- ja myyntitulot pienevät arviolta noin 19 miljoonalla eurolla.

Verotulot pienenevät sitä enemmän mitä useampi vantaalainen menettää työnsä ja maksaa jatkossa kunnallisveroa aiempaa pienemmästä summasta. Yritysten tuloksen pienentyessä ne maksavat vähemmän yhteisöveroa.

Vantaa menettää tulojaan myös tulemalla kriisissä vastaan kuntalaisia ja vuokralaisiaan.

– Emme peri esimerkiksi päivähoitomaksuja, jos lapsi on kotona, kerhomaksuja tai vuokria kaupungin tiloista, joita ei epidemian aikana käytetä. Yrittäjille annetaan maksujoustoja ilman viivästyskustannuksia.

Tulot hupenevat, mutta kaupungin menot kasvavat. Koranaepidemia lisää sote- ja työllisyysmenoja. Sitä kuinka paljon, ei tiedä kukaan. Työllisyysmenojen kasvusta antaa viitteitä muun muassa se, että suurin osa lomautusuhan alla olevista suomalaisista on uusmaalaisia.

Viljanen korostaa kaupungin tavoitteena olevan auttaa asukkaita ja yrityksiä pääsemään näiden kuukausien ylitse.

– Vaikka koronavirus aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia ja vähentää tuloja, tärkeämpää ovat kuitenkin ihmiset ja heidän hyvinvointinsa. Kaupungin talous korjaantuu aikanaan. Ei Vantaalla ole kirvestä heitetty kaivoon, me selviämme tästä kyllä, kaupunginjohtaja toteaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut