Hurja arvio: miljoona kotia on ilman raitista ilmaa – tunkkainen sisäilma heikentää suorituskykyä merkittävästi

Kotien ilmanvaihdon merkitys korostuu nyt etätyöskentelyn aikana. Kuvituskuva. Juha Perämäki

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomessa noin miljoonasta kodista puuttuvat kokonaan raitista ilmaa sisään tuovat korvausilmaventtiilit. Vaihtoehtoisesti ne ovat rikki tai tukittu umpeen.

Hurja luku on peräisin ilmanvaihtoon perehtyneen yrityksen Terveysilman teettämästä kyselystä vuonna 2017, johon vastasi tuhat suomalaista.

Kyselyn tulokset ovat jälleen ajankohtaiset, koska etätyöskentely pitää kansalaisia eristyksissä kodeissaan ympäri vuorokauden. Riittämätön ilmanvaihto ilmenee kodeissa sisäilman tunkkaisuutena ja aiheuttaa asukkaissa aistimuksia siitä, että happi loppuu.

– Se kertoo hiilidioksidimäärän hälyttävästä noususta, joka vaikuttaa suoraan jaksamiseen ja keskittymiskykyyn. Huono sisäilma heikentää tutkitusti keskittymiskykyä, jaksamista ja oppimistehtävistä suoriutumista, Terveysilma tiedottaa.

– Jos ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti, hiilidioksidin määrä lähtee nopeasti kasvuun. Varsinkin, jos kotona on monta ihmistä eristyksissä.

Harvardin yliopistossa vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa mitattiin sisäilman hiilidioksiditason vaikutusta 24 koehenkilön suoriutumiskykyyn kuuden päivän aikana.

Tutkimustuloksen mukaan hiilidioksiditason noustessa yli suositusten, koehenkilöiden suorituskyky laski merkittävästi. Esimerkiksi heidän kykynsä tehdä päätöksiä heikentyi huomattavasti.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut