Vantaa ennen ja nyt: Päreet paloivat keskiajalla usein – kallisarvoiset kynttilät säästettiin savutuvissa erityishetkiin

toimitus

Usein kuulee puhuttavan pimeästä keskiajasta. Vaikka sanonta antaakin mielestäni väärän kuvan ajanjaksosta, se kuvaa varmasti keskiajan savutupien sisätilaa pimeinä vuodenaikoina varsin hyvin.

Keskiajan savutuvassa ikkunoita oli vain vähän ja ne olivat pieniä. Ikkunat olivat harvoin lasista. Sen sijaan käytettiin erilaisia valoa läpi päästäviä kalvoja, kuten sian virtsarakkoa.

Tuvan sisusta oli savuinen ja pimeä. Valoa saatiin tuvan tulisijallisesta uunista sekä päreistä. Päreiden lisäksi saattoi polttaa kynttilää.

Kynttilät tehtiin talista tai vahasta. Kynttilät olivat päreitä kalliimpia ja harvinaisempia, joten ne säästettiin erityisiin hetkiin.

Vantaan Länsisalmen Gubbackan arkeologisilta kaivauksilta löytyi vuonna 2003 niin sanottu kääntövartinen kynttilänpidike, joka ajoittuu 1400–1500-luvulle.

Pidike saatettiin työntää seinähirsien väliin ja siihen on saatu kynttilä valaisemaan savutuvan erityisiä hetkiä.

On vaikea sanoa, mitä tällaiset erityiset hetket saattoivat olla. Ehkä tarvittiin lisää valoa johonkin erityistä tarkkuutta vaativaan askareeseen tai miksi ei vaikkapa harvinaisen vieraan kanssa pelattavaan noppapeliin.

Andreas Koivisto

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut